Foto: Unplash.com

“Sievietei, kas nelieto smaržas, nav nākotnes.” Kategoriski un kaitinoši? Ar šiem Koko Šaneles vārdiem sākas grāmata, ko nule laidusi klajā izdevniecība Latvijas Mediji – vācu dižpārdokļu autores Mišelas Mārlijas romāns.

Savijoties vēsturiskai patiesībai un rakstnieces Mišela Marlī iztēlei, aprakstīta modes mākslinieces Koko Šaneles dzimtās vietas un bērnība, vecāku, brāļu un māsu zaudēšana, uzaugšanu klostera stingro mūķeņu uzraudzībā, jaunības pārgalvība un bezrūpība, un kā gan bez romantikas un slepenām attiecībām.

Grāmatā atklājas arī tas, kādēļ Koko saukta tiek šādi (viņas īstais vārds ir Gabriela Bonēra Šanele). Vienlaikus grāmatā ir iespēja uzzināt, kā Koko ar savu vīriešu atbalstu no šuvējas un apģērbu labotājas pamazām kļūst par atzītu modisti un tuvojas arvien augstākiem sabiedrības slāņiem, tomēr joprojām ik pa laikam ir spiesta izjust pazemojumu savas zemās izcelsmes dēļ.

Izdevējs Latvijas Mediji dod ieskatu grāmatas sižetā – interesantu fonu romānam piešķir ieskats tā laika Parīzes bohēmā un augstāko aprindu ekstravagancēs – uzturēšanās Rivjērā, uzdzīve kazino, krāšņas ballītes un pirmizrādes, pludo šampanietis… Dzīvi svinēt ielūgti arī krievu inteliģences un aristokrātijas pārstāvji, kuri, pametuši boļševiku rokās kritušo Krieviju, Francijā uzturas ar vietējo bagātnieku atbalstu.

Un vēl – kā aizsākas leģenda par pasaulslaveno parfīmu Chanel No 5? Tā tapšana modes mākslinieci ieveda ne tikai aromātu pasaulē, bet arī jaunās vētrainās attiecībās.

Grāmatu  blogere Zane Berce raksta: “Pārsteidzošs stāsts, kas man atklāja man nezināmus faktus par Koko Šaneles dzīvi, vīriešiem un personību. Koko dzīves fakti savērpti kopā ar tā laika Francijas kultūru, atklājot ne tikai šarmantās un elegantās Koko dzīves nianses, bet arī daudzu citu tajā laikā dzīvojušo komponistu, mākslinieku un dižciltīgo noslēpumus. Mani pārsteidza, cik Koko patiesībā bija trausla, viegli ievainojama sieviete, bet ar ļoti plašu sirdi.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zane Berce (@mom.who.reads.a.lot)

Koko.Mīlestības smarža autore Mišela Marlī ir populāra vācu bestselleru autore, īstajā vārdā – Mikaela Jari (Micaela Jary). Rakstot par Koko Šaneli, viņa rūpīgi izpētījusi slavenās modes mākslinieces biogrāfiju, taču romāna šarms slēpjas ne vien vēsturiskajos faktos, bet arī dzīvajos dialogos, kas veidojušies rakstnieces fantāzijā.

youtube icon
Abonēt youtube