Foto: Unplash.com

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš šodien tikšanās laikā ar Latvijas vadošiem ekonomistiem bija vienisprātis, ka pašreizējā situācijā ir atbalstāma ideja par ātru vienreizēja pabalsta izmaksu ģimenēm ar bērniem. Vienlaikus nepieciešams strādāt pie Covid-19 atbalsta pasākumu uzlabošanas, kā arī risinājumiem tautsaimniecības stabilizēšanai, ņemot vērā, ka pandēmijas ietekme turpināsies visu 2021.gadu.

Diskusijā no ekonomistu puses izskanēja viedoklis, ka pašreizējā situācijā vienreizējs atbalsts plašai iedzīvotāju grupai ir pieļaujams gan no sociālās, gan ekonomiskās, kā arī fiskālās politikas viedokļa. Būtiskākais nosacījums tā izmaksāšanā būtu ātrums. Ministru prezidents bija vienisprātis ar ekspertiem, paužot, ka atbalstīs šādu priekšlikumu gaidāmajās diskusijās ar valdības partneriem.

Tāpat diskusijas laikā izskanēja viedoklis, ka valdībai kopā ar ekspertiem, sociāliem un sadarbības partneriem ir jāuzlabo Covid-19 pandēmijas laikā esošā atbalsta sistēma, padarot to daudz pieejamāku visiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kurus negatīvi ietekmējusi koronavīrusa izplatība.

Jau šobrīd nepieciešams strādāt pie risinājumiem tautsaimniecības stabilizēšanai un konkurētspējas stiprināšanai, jo pandēmija turpinās ietekmēt ekonomiku un sabiedrības dzīvi vēl visu 2021.gadu, secina diskusijas dalībnieki.

Ministru prezidenta preses sekretārs  Sandris Sabajevs ziņojumā raksta, ka gan Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupa, gan vadošie zinātnieki izstrādā drošus sadzīves algoritmus dažādās jomās, lai radītu iespējas sabiedrībai un tautsaimniecībai sadzīvot ar Covid-19 pandēmiju līdz brīdim, kad ar vakcinācijas un ierobežojumu palīdzību koronavīrusa izplatība būs pastāvīgi samazināta un kontrolējama.

Ministru prezidents ar tikšanās dalībniekiem vienojās, ka šādas tikšanās nepieciešamas arī turpmāk.

Tikšanās dalībnieki bija Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka, Latvijas Bankas padomes loceklis Andris Vilks un Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes loceklis Ģirts Rungainis, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns un “Swedbank” galvenā ekonomiste Līva Zorgenfreija, “SEB” ekonomists Dainis Gašpuitis, un “Luminor” ekonomists Pēteris Strautiņš.

Ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, tikšanās notika attālinātā režīmā.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube