Tropiska paradīze. Žilbinoši baltas smiltis, tirkīzzils ūdens, kurā peld eksotiskas zivis un koraļļi. Neaizmirstami saulrieti un saullēkti. Zilā lagūna un planktoni spīd naktī kā mazas vēlēšanās. Paradīzes nostūris – Maldīvu salas. Lai gan šobrīd ar ceļošanu iesaka iepauzēt, dzīves baudītāja, ceļošanas entuziaste Dace Janševska janvārī devās uz Maldīvām jau trešo reizi savas dzīves laikā. Sarunā ar Rīta kafiju Dace pastāstīs par savu ceļošanas pieredzi pandēmijas laikā.

Kā ierasts, sāksim ar nelielu iepazīstināšanu. Dace Janševska ir dzīves baudītāja ar vēlmi izzināt pasauli un vismaz četras reizes gadā dodas tuvākos un tālākos ceļojumos ārpus Latvijas robežām. “Ceļošana ir mans sapnis, kas šobrīd piepildās. Ceļošana ir mans “dopings” tālākai dzīvei. Mana mamma arī teica, ka es jau kopš bērnības esmu sapņojusi par ceļošanu. Skaidrs, ka apkārt notiekošais arī man uzdzina sava veida depresiju, jo darbs tūrisma aģentūrā apstājās, kas nozīmē, ka liela daļa no manas ikdienas dzīves apstājās.”

Par spīti pandēmijai un ierobežojumiem Dace janvārī aizceļoja uz Maldīvu salām. Cik grūti vai viegli tas bija, viņa dalīsies stāstā. “Netīši uzzināju par kādu cilvēku, kurš nesen aizceļojis uz Maldīvām, un tad es padomāju – ja kāds cits ceļo, kāpēc es arī to nevarētu?! Tas viss notika ļoti ātri – padomājām, izdomājām, bija arī labs piedāvājums, un tā arī aizbraucām.”

*Maldīvija, oficiāli Maldīvijas Republika, ir salu valsts Indijas okeānā. Maldīvija atrodas uz dienvidiem no Indijai piederošajām Lakšadvīpas salām un apmēram 700 km uz dienvidrietumiem no Šrilankas. Maldīvija ir izvietojusies uz 26 atoliem, kas satur 1192 mazas salas, no kurām 200 ir apdzīvotas.

Maldīvu salas mēdz dēvēt par tropisko paradīzes nostūri. Un ne velti… Dace laipni piekrita dalīties ar fotogrāfijām, lai arī Rīta kafija lasītājiem nodotu ceļojuma sajūtu, fantastiskas dabas ainavas, palmas, tirkīzzilo ūdens šarmu un sauli. (Foto galeriju skatīt nobeigumā)

Paradīze

Kas jāzina ceļotājiem?

Runājot par ierobežojumiem, Dace iepazīstinās ar procesu, kādam jāiziet cauri, lai droši ceļotu arī pandēmijas laikā.

“Patiesībā nekā sarežģīta jau nav. Lai gan visapkārt tiek teikts, ka šis nav ceļošanai labākais laiks, bet, ja to dara, ievērojot visus drošības noteikumus, tas nav neiespējami,” viedoklī dalās dzīves baudītāja.

Ceļotgribētājiem Dace iesaka iepriekš papētīt, uz kurieni šobrīd vispār drīkst doties, taču, runājot par Maldīvu salām, ceļošanas entuziaste min, ka Maldīvu salas ir tā vieta, kur tūristus labprāt uzņem.

  • Ielidojot Maldīvu salās, jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, kas veikts 96 stundas pirms ieceļošanas.
  • Arī atgriežoties Latvijā, pirms iekāpšanas lidmašīnā jāuzrāda negatīvs tests, kas mazina iespēju atvest slimību. Turklāt, atgriežoties Latvijā, jāievēro 10 dienu pašizolācija.
  • Ielidojot Maldīvu salās, jāuzrāda QR kods, ko var iegūt, aizpildot tiešsaistes formu ne ātrāk kā 24 stundas pirms ielidošanas Maldīvās. Tāpat pirms atgriešanās Latvijā jāaizpilda Covid pass online.

“Ja ir iespējas un gatavība visu šo godprātīgi ievērot, tad ceļošana šobrīd, manuprāt, nerada lielāku risku saslimt.”

“Jāteic, ka es pat jutos drošāk Maldīvu salās nekā vietējā veikalā. Maldīvu salās ir ļoti maz cilvēku. Arī saslimšanas rādītāji ir nesalīdzināmi zemāki nekā Latvijā, cik iepriekš sekoju līdzi. Uz salas, uz kuras bijām mēs, nebija neviena saslimšanas gadījuma.”

“Tās deviņas dienas, kamēr bijām Maldīvās, jutāmies brīvi no Covid-19 – tā bija neliela atelpa šajā ne tik vieglajā laikā. Nebija nekādu ierobežojumu, ziņas nelasījām, par saslimšanām neko nedzirdējām. Baudījām sauli, silto okeānu un dzīvi – gluži kā laikos pirms Covid-19,” tā Dace.

*Uz 18.februāri worldometers.info dati liecina, ka Maldīvu salās kopējais saslimšanas gadījumu skaits ir – 18 224, bet mirušo skaits – 58. Salīdzinājumam Latvijā ar Covid-19 pavisam reģistrēti 78 643 saslimšanas gadījumu, miruši – 1 508.

Tukšas lidostas, vēl tukšākas lidmašīnas

Skaidrs, ka līdz paradīzei ir arī jānokļūst, tāpēc svarīgi pajautāt Dacei, kāda situācija ir lidostās un lidmašīnās? “Tik tukšas lidostas, cik mums bija pa ceļam, es nekad dzīvē nebiju redzējusi. Piemēram, Minhenes lidostā man šķita, ka mēs esam vienīgie cilvēki lidostā. Lidostās visi veikali ir slēgti, bet tur, kur ir cilvēki, nekur nekādas drūzmas, neviens nevienam virsū nelien.”

Turpinot viņa stāsta: “Runājot par lidojumiem, kā mēs smējāmies, mums bija biznesa klase ekonomiskajā klasē. Tie bija nakts lidojumi, katram pasažierim bija sava trīsvietīga solu rinda, un mēs varējām gulēt. Lielās lidmašīnas ir pustukšas. Šobrīd ceļot ir pat ļoti ērti, jo es pat varēju izstiepties un pagulēt.”

Kādi ierobežojumi ir Maldīvu salās?

 

Dace min, ka, pirms runājam par ierobežojumiem, jāsaprot, ka šī nav tā vieta, kur tiek baudīta kultūras dzīve. “Salas dalās divās daļās – lokālās un tūristu salas. Uz tūristu salas, uz kuras bijām mēs, ir tikai viena viesnīca, nekā vairāk. Tāpēc nekādas papusdienošanas ārpus viesnīcas nemaz nav iespējamas. Mums bija atsevišķa mājiņa okeāna krastā ar visām ērtībām.”

Dace vien piebilst, ka viesnīcas personāls gan it visur staigāja sejas aizsargmaskās.

Jautājot par ierobežojumiem pašā viesnīcā, Dace stāsta, ka sejas maska bija jālieto, ejot uz restorānu. “Mums bija zviedru galds, taču paši likt neko nevarējām, mūs apkalpoja personāls. Pārvietojoties pa salu, gan nebija nepieciešams vilkt sejas masku. Bet es vēlreiz gribētu uzsvērt, ka uz salas drūzmas nav absolūti nekādas, tur ir ļoti maz cilvēku.”

Covid-19 testa nodošana turpat viesnīcā

Kā zināms, ieceļojot Latvijā, arī jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, tāpēc to bija nepieciešams veikt arī Maldīvās.

Dace stāsta par savu pieredzi: “Ļoti ērti bija arī tas, ka bija iespēja uz vietas veikt testu. Testa nodošana aizņēma vien pāris minūtes. Mēs pieteicām savu laiku un gājām uz izmeklējumu. Nekur nebija jābrauc. Viesnīcas medpunkta speciālisti paši biomateriālu veda uz galvaspilsētu Male un rezultātus mēs saņēmām e-pastā nākamajā rītā.”

Vēl gan jāpiebilst, ka arī par testa veikšanu bija jāveic samaksa, kas Daces gadījumā bija 125 dolāri.

Nosodījums no apkārtējiem – jā vai nē?

Ņemot vērā to, cik apkārt ir daudz lozungu par to “Paliec mājās. Tā ir drošāk” u.tml., jautājām, vai Dace nav saņēmusi nosodījumu no apkārtējiem? “Tādu tiešu nosodījumu nē. Izlēmu tomēr dalīties Facebook ar savu atvaļinājumu, lai pastāstītu, ka, ievērojot visus drošības noteikumus, nevienu neapdraudot, tas ir iespējams!”

Publiskajā telpā izskan informācija arī par dažādiem riskiem, ceļojot šajā laikā. Viens no tiem – pastāv iespēja “iesprūst”. “Zināms satraukums jau bija. Ja nu tests būs pozitīvs? Godīgi sakot, es īsti nezinu, kas tad notiktu, es šādu domu pat nepieļāvu, tāpēc vairāk nemaz nepētīju, bet pieļauju, ka tad būtu jāpaliek ilgāk. Manuprāt, uz salas saslimt ir teju vai neiespējami, jo, kā jau minēju, nekur nav cilvēku drūzmas.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dace (@saulesmeitux)

Turpinot viņa stāsta: “Vēl nomierina tas, ka lidmašīnā nemaz nelaiž nevienu, kurš nav uzrādījis negatīvu Covid-19 testu. Man pat šķiet, ka lidojot, ir mazāk iespējamību saslimt, nekā braucot Rīgā sabiedriskajā transportā, jo tur jau nevienam negatīvu testu neprasa pie iekāpšanas.”

Jāteic, ka Dace tik garšīgi runāja par ceļojumu, taču  vairākkārt uzsvēra arī drošības noteikumus, sakot: “Gribu domāt, ka es un visi citi, kuri ceļo, neapdraud citus, ja ievērojam drošības noteikumus un pēc tam arī pašizolāciju.”

Nobeigumā Dace iesaka: “Ja gribas izbaudīt paradīzes nostūri, kur viss ir sakopts, tīrs un skaists, es noteikti iesaku Maldīvu salas. Es vienmēr saku – ja grib, tad var!”

Foto galerija: Paradīzes nostūris – Maldīvu salas

youtube icon
Abonēt youtube