Foto: Unplash.com

Lai jau agrīnā vecumā bērnam konstatētu iespējamos attīstības traucējumus un savlaicīgi tos novērstu, Kuldīgas slimnīcas rehabilitācijas nodaļā piedāvā veikt Minhenes funkcionālo attīstības diagnostiku. Novērtējumu var veikt no bērna dzimšanas līdz apmēram trīs gadu vecumam, bet atsevišķos attīstības traucējumu gadījumos – arī vecākiem bērniem.

Audiologopēde Eva Kinča skaidro: “Parasti šādu diagnostiku vecāki izvēlas veikt, ja ir aizdomas, ka bērna attīstība nenorit atbilstoši vecumam, piemēram, viņš ilgstoši nerunā, neņem rokās mantas, ar acīm neseko līdzi priekšmetiem utt.”

Diagnostikas laikā audiologopēde izvērtē bērna attīstību vairākos aspektos, piemēram, runas un valodas, roku veiklības, staigāšanas, cēloņsakarību uztveršanas u.c., atbilstoši vecumam liekot bērnam veikt vairākus uzdevumus. Katra uzdevuma izpildes gadījumā tiek kāpināta grūtības pakāpe. Savukārt vecākiem ir jāatbild uz dažādiem speciālistes jautājumiem.

SIA “Kuldīgas slimnīca” pārstāvji skaidro, ka, veidojot Minhenes funkcionālās attīstības diagnostikas testu, speciālisti veikuši plašus pētījumus, lai izprastu, kurus no uzdevumiem konkrētā vecumā bērni var veikt un kurus vēl nē.

E. Kinča uzsver, ka visas normas ir elastīgas, un tās nepieciešamas tādēļ, lai būtu atskaites punkti, uz kuriem balstoties, noteiktu bērna attīstības norisi un nepieciešamības gadījumā savlaicīgi sniegtu palīdzību.

“Bērna pirmie trīs dzīves gadi ir svarīgākie turpmākajai attīstībai – jo savlaicīgāk tiek atklātas kādas novirzes no normas, jo ātrāk bērnam var sniegt nepieciešamo palīdzību. Veicot šo testu, mēs varam gan redzēt visu bērna attīstību kopumā, gan izcelt atsevišķas sadaļas, kurām būtu jāpievērš uzmanība,” skaidro audiologopēde.

Ja diagnostikas rezultātos tiek konstatētas, ka kādā no sfērām bērna attīstība kavējas, E. Kinča rekomendēs ieviest izmaiņas ikdienas dzīvē vai apmeklēt citus speciālistus, piemēram, uzsākt audiologopēda, fizioterapeita, ergoterapeita nodarbību vai neirologa, psihologa konsultāciju apmeklēšanu.

Testu iespējams veikt audiologopēda konsultācijas laikā un tam nepieciešama apmēram stunda. Audiologopēda konsultācijai iespējams pieteikties, zvanot pa tālruni 63374035, 26452416.

Lasiet arī: Īpašā bērniņa mammas Raminas stāsts: Tikai es redzēju, ka viņš sevi vispār neapzinās

youtube icon
Abonēt youtube