Foto: Unplash.com

Eiropas Cilvēktiesību tiesa atzinusi, ka Čehijas lēmums prasīt pirmskolas vecuma bērniem obligātu vakcināciju pret bērnības slimībām ir pieļaujams un pamatots. Lietā runa ir par bērnu obligāto pošu kopumu, nevis par vakcināciju pret Covid-19, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Ar prasību tiesā bija vērsušies bērnu vecāki no Čehijas, kuriem Centrāleiropas valstī ticis piespriests naudassods vai bērni nav uzņemti pirmskolas mācību iestādēs tādēļ, ka tie nav bijuši vakcinēti.

Čehijā ir spēkā noteikums, ka vecākiem ir pienākums vakcinēt savus bērnus pret virkni bērnu slimību, ja vien vakcinācija nav iespējama veselības stāvokļa dēļ. Vienlaikus Čehijā nav atļauta vakcinācija piespiedu kārtā un nevakcinētus bērnus nedrīkst atraidīt no nākamā izglītības posma – sākumskolas.

Ceturtdien, 8.aprīlī, savā pirmajā nolēmumā par obligātu vakcināciju pret bērnu slimībām Eiropas Cilvēktiesību tiesa secinājusi: “Regulējumu var uzskatīt par nepieciešamu demokrātiskā sabiedrībā. (..) Mērķim ir jābūt, lai katrs bērns ir pasargāts no smagas saslimšanas vai nu vakcinācijas vai kolektīvās imunitātes ceļā.”

youtube icon
Abonēt youtube