Foto: Unplash.com

Ik gadu skaidras naudas viltojumu skaits sarūk, taču risks saņemt viltotu naudu joprojām pastāv. 2020.gadā Latvijā kopējais atklāto naudas viltojumu skaits bija 931, bet visā Eiropā 460 000, norāda  SIA Hansab Mazumtirdzniecības risinājumu grupas vadītāja Laura Luca.

“Salīdzinot ar apgrozījumā esošu naudu, šie skaitļi ir niecīgi, taču viltotās naudas zīmes joprojām Latvijā rada desmitiem tūkstošu lielus zaudējumus, no kuriem būtu iespēja izvairīties. Turklāt ne jau visi viltojumi tiek konstatēti,” komentē L. Luca.

Viņa skaidro, ka pamatā konstatēti tiek zemas kvalitātes viltojumi, lai gan arī vislabāk apstrādātās viltotās naudas zīmes ir elementāri atklāt ikvienam tirgotājam, izmantojot attiecīgās iekārtas.

Vairums tirgotāju savā darba pieredzē, visticamāk, ir saskārušies ar mēģinājumu norēķināties ar viltotu naudu. Arī Latvijā, kur jau tradicionāli naudas viltojumu skaits uz vienu iedzīvotāju ir viens no vismazākajiem eiro zonā, ik pa laikam nākas dzirdēt par būtiskiem viltotas naudas atklājumiem un izplatītājiem. Lai gan pārsvarā tie ir zemas kvalitātes viltojumi, kurus viegli var atklāt uz aci vai tausti, tomēr vislielāko risku rada tieši augstas kvalitātes viltojumi, kurus noteikt var tikai ar īpašu tehnoloģiju palīdzību.

Skaidrs, ka naudas pārbaude ir kasiera pienākums, kas uzliek tam papildu atbildību, kā arī samazina darba ātrumu. Lai to novērstu un lai neiekristu krāpnieku lamatās, visdrošāk un efektīvāk ir uzticēt naudas pārbaudi skaidras naudas validēšanas un skaitīšanas iekārtām.

L. Luca norāda, ka šāda veida iekārtas ir plaši pieejamas jebkuram interesentam, atbilstoši vēlmēm un nepieciešamībai ir iespējams iegādāties gan ļoti advancētas naudas apstrādes tehnikas, kuras ne tikai pārbaudīs, bet arī izskaitīs un sašķiros lielus naudas apjomus, gan arī pavisam nelielus naudas validatorus, kuru iegāde prasa minimālu finanšu ieguldījumu.

Pārstāve uzsver, ka katrā gadījumā galvenais ir pārliecināties, ka noskatītās iekārtas ir ECB sertificētas un 100% testētas, kā arī svarīgi, ka tām ir pieejami pēdējie ECB programmatūras atjauninājumi, lai jūs vienmēr varētu validēt arī pašas jaunākās naudas zīmes.

Neskatoties uz to, ka naudas viltojumu statistika ir pozitīva un pēdējo piecu gadu laikā tai ir nemainīga tendence sarukt gan visā eiro zonā, gan Latvijā, kamēr skaidra nauda būs apgrozībā, tikmēr notiks arī tās viltošanas mēģinājumi.

Patērētāji un tirgotāji joprojām nedrīkst zaudēt modrību, ikvienam ir rūpīgi jāiepazīstas ar naudas dizaina un pretviltošanas elementiem, un jāizvēlas sev piemērotākā naudas validēšanas metode, jo, ja viltota nauda tiks izmantota un pieņemta, tā būs jānoraksta pašu zaudējumos.

L. Luca iesaa – uzņēmumam ir vērts ieguldīt tādos preventīvos pasākumos kā skaidras naudas validēšanas iekārtu iegāde, lai pasargātu sevi no iespējamiem zaudējumiem un darbiniekus no liekiem satraukumiem.

youtube icon
Abonēt youtube