Foto: Unplash.com/attēlam ir ilustratīva nozīme

Jau no 23.aprīļa ikviens aicināts sekot video tiešraidei zemūdens pasaulē, vērojot zivju nārsta ligzdu no Lielvārdes. Tāpat kā putniem, arī zivīm ir ligzdas, taču tās tiek īpaši veidotas un ievietotas Daugavā. Iestājoties siltam laikam, pieaug zivju aktivitāte un sākas nārsts, katrā no ligzdām iznēršot vismaz 50 000 ikru.

Tiešraidi varēs vērot sešu nedēļu garumā.

Jau otro gadu AS “Latvenergo” otro gadu piedāvā vērot zivju nārstu tiešraidē Daugavā un tādā veidā sekot līdzi zemūdens pasaulē notiekošajam.

Skatītāji arī aicināti ziņot par notikumiem, kas risinās zivju ligzdā un sekot līdzi biologa un zivju ekologa Matīsa Žagara komentāriem.

Tiešraides kameru izvietošana ļauj papildus gūt ieskatu par zivju nārstu un arī ikru attīstību, veicinot sabiedrības zinātību par Daugavas zivju faunu. Kamera šogad ir ievietota Daugavā pie Lielvārdes. Iestājoties siltam laikam, zivis sāk aktīvi nārstot, un pirmās nārstu sāk līdakas, brekši, asari un raudas, kas pagājušajā gadā visbiežāk ciemojās ligzdās.

Vienpadsmit gadu laikā, īstenojot vides projektu, mākslīgo nārsta ligzdu izvietošana Daugavā ir ne tikai sekmējusi zivju dabiskā nārsta iespējas upē, bet arī pierādījusi sevi kā efektīvu un ilgtspējīgu pasākumu, kur atjaunīgās elektroenerģijas ražošana var līdzpastāvēt ar bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu.

Jāpiemin, ka iepriekšējos gadus nārsta ligzdas izvietoja Daugavā pie Ikšķiles un Kaibalas, bet pagājušajā gadā tika paplašināts ligzdu izvietošanas areāls augšpus Pļaviņu HES, ieliekot ligzdas Daugavā pie Liepkalniem Pļaviņu novadā.

2019. un 2020.gadā uzsākta sadarbība ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu “BIOR”, lai apzinātu, kādas zivju sugas ligzdas izmanto nārstam. Šogad izpēte turpināsies, nosakot ligzdu efektivitāti un novērtējot aktivitātes īstenošanas kopējo pienesumu bioloģiskajai daudzveidībai, kā arī turpinās veikt jaunu piemērotu vietu meklējumus Daugavā nārsta ligzdu izvietošanai nākotnē.

youtube icon
Abonēt youtube