Foto: Pexels

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir sākusi izvērtēt pieteikumu Covid-19 vakcīnas Comirnaty lietošanai bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

Šobrīd vakcīna Comirnaty ir reģistrēta Covid-19 novēršanai cilvēkiem no 16 gadu vecuma. Vakcīna satur molekulu (ziņnesi RNS jeb mRNS) ar instrukciju olbaltumvielu (S proteīna) ražošanai. Šis proteīns ir Covid-19 izraisītāja – koronavīrusa (SARS-CoV-2) – sastāvdaļa. Vakcīna Comirnaty darbojas, sagatavojot organismu aizsardzībai pret šo koronavīrusu, paskaidro EZA.

Rīta kafija noskaidroja, ka EZA Zāļu reģistrācijas komiteja (CHMP) veiks paātrinātu datu vērtēšanu, ko iesniedzis uzņēmums, kurš ir reģistrējis vakcīnu Comirnaty. Komiteja veiks pašlaik notiekoša liela mēroga klīniskā pētījuma, kurā piedalījās pusaudži no 12 gadu vecuma, rezultātu vērtēšanu, lai izlemtu, vai ieteikt indikācijas paplašināšanu.

Savukārt pēc tam CHMP atzinums tiks nosūtīts Eiropas Komisijai juridiski saistoša gala lēmuma pieņemšanai, kas būs piemērojams visās ES dalībvalstīs.

EZA pauž, ka sniegs turpmāku informāciju par šīs veiktās vērtēšanas rezultātu, ko varam sagaidīt jūnijā, ja uzņēmuma iesniegtā informācija būs pietiekama.

Vakcīna Comirnaty ES tika reģistrēta 2020. gada decembrī. Vairāk informācijas par vakcīnu pieejams šeit.

Pamatpētījuma laikā tika pierādīts, ka vakcīnai ir 95 % efektivitāte. Lielākā daļa blakusparādību ir vieglas līdz vidēji smagas un izzūd dažu dienu laikā. Tādēļ aģentūra nolēma, ka ieguvums, lietojot Comirnaty, pārsniedz šo zāļu radīto risku, un ieteica reģistrēt šīs zāles lietošanai ES.

youtube icon
Abonēt youtube