Foto: Unplash.com

Laikā, kad savu ikdienu lielākoties pavadām mājās, kopā ar darāmo darbu sarakstu, ir pieaudzis arī negadījumu skaits mājās. Mājokļa Drošības Mēneša ietvaros, Gjensidige Latvija ir apkopojusi biežākos, bīstamākos un kuriozākos negadījums, ar kuriem sastapušies Latvijas iedzīvotāji, darot vairākas lietas vienlaicīgi.

Aprīļa mēnesī iedzīvotāji tika aicināti dalīties ar saviem pieredzes stāstiem radio un sociālajos tīklos par  negadījumiem mājās. Ar saviem negadījumiem dalījušies arī sabiedrībā zināmas personības – raidījumu vadītājs Armands Simsons, fitnesa trenere Zanda Zariņa-Rešetina, satura veidotāja Kristīne Beitika un profesionāls koučs Sandija Šteinberga.

Viņi savos sociālajos tīklos atzinuši, ka ikdienā ļoti bieži dara vairākas lietas vienlaicīgi, tādēļ arī no negadījumiem izvairīties nav iespējams. Blogeri dalījušies, kā nodedzinājuši katlus un piededzinājuši ēdienus, sabojājuši sadzīves tehniku un citas elektriskas ierīces, appludinājuši savu un kaimiņu mājokli un guvuši traumas, ikdienā paralēli mājas darbiem pildot arī darba un personīgos uzdevumus. Tika iesūtīts liels skaits visdažādāko negadījumu, kas apstiprinājuši, ka, darot vairākas lietas vienlaicīgi, mēs apdraudam ne tikai sevi, bet arī savu mājokli un pārējos tā iemītniekus.

Lielākais risks – ugunsdrošība

Kā liecina iesūtītie stāsti, uz uguns atstāta panna vai katliņš, piedegušas pusdienas, kas teju rezultējies ar ugunsgrēku, ir ikdienišķākie negadījumi, ar kuriem sastapušies lielākā daļa cilvēku. Taču daži gadījumi liek izbrīnīties un kārtīgi paanalizēt savas darbības – “Reiz novērsos no bērnu auklēšanas, lai izdarītu savas personīgās lietas, savukārt bērni tajā laikā nolēma tosterī cept zefīrus. Man, atgriežoties piedūmotā virtuvē pie bērniem, pavērās skats uz liesmojošu tosteri un nodegušiem zefīriem bērniem rokās,” sociālajos tīklos dalījusies kāda māmiņa.

Tāpat izplatīti negadījumi ir neizslēgta gāzes plīts, nenopūsta svece vai pie atklātas uguns atstāts viegli uzliesmojošs priekšmets. Kāda sieviete sociālajos tīklos dalījusies, kā reiz cepot piparkūkas, gandrīz gadījies ugunsgrēks un draudiem pakļāvusi gan sevi, gan savu mājokli, kad kopā ar cepumiem cepeškrāsnī ielikusi arī virtuves cimdus.

Bērni un mājdzīvnieki

Stāsti liecina, ka visvairāk šajā laikā noslogoti ir mazu un skolas vecuma bērnu vecāki, jo viņiem paralēli mājas darbiem ir jāseko un jāorganizē savu bērnu ikdiena. Vairāki vecāki konkursu ietvaros dalījušies ar situācijām, kurās bērnu vēlmē palīdzēt saviem aizņemtajiem vecākiem ir izsvērusies ar nodedzinātiem katliem un nopludinātām virtuvēm. Daudzbērnu vecāku multitaskings izpaudies, auklējot divus vai vairākus bērnus vienlaicīgi – kamēr vienu liek gulēt, otram gatavojas pusdienas. Tas ir novedis kā līdz sadzīviskiem negadījumiem, tā līdz akūtām traumām – sagriezumi ātri griežot salātus, apdegumi ņemot putru no plīts un tamlīdzīgi.

“Esot mājās ar divgadnieku, bieži neizdodas izdarīt visu plānoto laicīgi. Tādēļ, lai paspētu uztaisīt vakariņas, bērnam tika iedots paspēlēties ar slaimu – gumijveida lipīgu masu. Tad nu mierīgi pabeidzu gatavot vakariņas un varēju ķerties klāt pie paklāja mazgāšanas, kurš bija pilnībā nosmērēts ar pašu slaimu,” dalījusies māmiņa sociālo tīklu ierakstā.

Papildu atbildība tiek uzlikta mājdzīvnieku saimniekiem, jo arī viņiem nepieciešama pastāvīga aprūpe un uzmanība. Mājdzīvnieki ik dienu ir straujā aktivitātē un nepārtrauktā kustībā, tādēļ visbiežāk pieredzēti suņu un kaķu apgāzti televizori, sagrauzti vadi un izraksti un saplēsti puķu podi.

Tehniskas problēmas ar elektroierīcēm

Aizmirsts ieslēgts blenderis, pārkarsis dators un citas ierīces, kas pārāk liela noslogojuma rezultātā ir aizsvilinājušas rozetes, ir vēl viens izplatīts negadījums, ar kuriem dalījušies sociālo tīklu lietotāji. Daļa atdzīst, ka neuzmanības dēļ dara neloģiskas darbības – veļasmašīnā liek traukus, trauku mazgājamajā mašīnā – produktus, un tamlīdzīgi. Biežāko elektrotehnikas negadījumu starpā ir gan īssavienojumi, gan korķu izsišana, gan arī atklātas elektrības strāvas rašanās, kas Latvijas iedzīvotājiem rezultējušies ar ugunsbīstamu situāciju, draudiem mājai un veselībai, kā arī lieliem materiāliem zaudējumiem.

Gjensidige Latvija ikgadējā sociālā kampaņa “Mājokļa Drošības Mēnesis” norisinās katru gadu pavasarī ar mērķi vērst uzmanību aktuālajiem drošības riskiem mājās. Šogad kampaņa ar saukli “Pieslēdz galvu, kad esi mājās” aktualizēja problēmu – neuzmanības dēļ izraisītajiem negadījumiem, īpaši uzsverot mantas bojājumus, kas radušies, darot vairākus darbus vienlaicīgi. Kampaņas laikā iedzīvotāji dažādos kanālos tika informēti par potenciālajiem drošības riskiem un risinājumiem, kā tos mazināt.

youtube icon
Abonēt youtube