Foto: Flickr/Valsts policija

Iekšējās drošības birojs (IDB) Latgales tiesas apgabala prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes amatpersonu, kura, izmantojot savu dienesta stāvokli, maldināja transportlīdzekļa vadītāju par viņa izelpā konstatētās alkohola koncentrācijas līmeni, pieprasot un pieņemot kukuli no šī autovadītāja.

IDB pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka minētā VP amatpersona, veicot dienesta pienākumus ceļu satiksmes uzraudzībā, apturēja transportlīdzekli un alkohola koncentrācijas pārbaudē sākotnēji konstatēja, ka mērījums transportlīdzekļa vadītāja izelpā uzrāda paaugstinātu alkohola koncentrāciju.

Tomēr, veicot korekciju par maksimāli pieļaujamo mērījuma kļūdu, alkohola koncentrācijas līmenis šī autovadītāja izelpā nepārsniedza Ceļu satiksmes likumā noteikto maksimāli pieļaujamo koncentrāciju jeb 0,5 promiles, norāda IDB.

Neskatoties uz to, VP amatpersona neinformēja autovadītāju par patieso alkohola koncentrācijas līmeni un pieprasīja un pieņēma kukuli,

lai it kā netiktu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā.

Par minētās Valsts policijas amatpersonas iespējami veikto noziedzīgo nodarījumu prokuratūrai ir nodots kriminālprocess kriminālvajāšanas uzsākšanai par Krimināllikuma 320.panta ceturtajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – kukuļa izspiešana un pieņemšana – izdarīšanu.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

2021.gada pirmajos četros mēnešos Iekšējās drošības birojs kompetences ietvaros ir uzsācis 16 kriminālprocesus par Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbināto izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem un kopumā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 85 kriminālprocesos.

Šī gada pirmajos četros mēnešos prokuratūrai nosūtīti 14 kriminālprocesi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 42 personām, t.sk. 25 Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonām par noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti, gan pildot dienesta pienākumus, gan ārpus dienesta pienākumu pildīšanas laika.

youtube icon
Abonēt youtube