Foto: Unplash.com

Autors: BNN

Viena no neskaidrībām saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem ir par ceļošanu kopā ar bērniem, jo vakcinēties viņi vēl nevar. Vai jāatstāj mazie mājās? Vai tomēr var ņemt līdzi? Uz jautājumiem atbild Veselības ministrija.

Dodoties uz ārvalstīm un arī atgriežoties Latvijā, bērniem noteikts, ka Covid-19 tests nav jāveic līdz 11 gadu vecumam (tā ir Latvijas prasība). Taču jāņem vērā fakts, ka šī prasība var atšķirties dažādās valstīs, piemēram, Grieķijā ir nosacījums, ka pirms iebraukšanas, ja persona nav vakcinēta vai pārslimojusi Covid-19, Covid-19 tests ir jāveic un no tā atbrīvoti bērni līdz 5 gadu vecumam.

Piemēram, ja ceļojuma mērķis ir Grieķija, tad 7 gadus vecam bērnam, ja viņš nav pārslimojos Covid-19, pirms došanās ir jāveic Covid-19 tests.

Par atgriešanos Latvijā – vakcinētu vecāku bērniem ir jāievēro 10 dienu pašizolācija atgriežoties no valsts, kurā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 50. Šo valstu aktualizēts saraksts pieejams SPKC mājaslapā.

Vispārīgie nosacījumi ceļotājiem

Kas attiecas uz Latviju, tad arī pilnībā vakcinētiem cilvēkiem (pilns vakcinācijas cikls un 15 dienas pēc vakcinācijas) ir jāveic Covid-19 tests gan pirms došanās uz ārvalstīm, gan arī pirms atgriešanās.

Dodoties ārpus Latvijas, tests nav jāveic gadījumā, ja persona ir izslimojusi ar Covid-19 un ir ārsta apliecinājums par šo faktu.

Ceļošanas gadījumā Covid-19 tests ir jāveic par saviem līdzekļiem, tas nav valsts apmaksāts.

Pilnībā vakcinētam ceļotājam, ja Covid-19 tests ir negatīvs, ir atļauts neievērot 10 dienu pašizolāciju atgriežoties no Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, vai Šveices Konfederācijas, kā arī Apvienotās Karalistes.

Pašizolācija atgriežoties Latvijā, joprojām jāievēro visiem cilvēkiem (arī vakcinētiem), kuri bijuši trešajās valstīs. Šāds nosacījums būs spēkā, jo daļā šo valstu izplatās jauni vīrusa paveidi un ļoti svarīgi ir nepieļaut šo celmu izplatību Latvijā.

Ņemot vērā, ka situācija pastāvīgi mainās, VM aicina sekot līdzi aktuālajai informācijai Ārlietu ministrijas mājaslapā (www.mfa.gov.lv), oficiālajā Covid-19 mājaslapā (www.covid19.gov.lv), Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā (www.spkc.gov.lv).

youtube icon
Abonēt youtube