Latvijai ir jāiestājas par demokrātiskām vērtībām, neatbalstot Aleksandra Lukašenko īstenoto režīmu. Tāpēc te vajadzīga spēcīga vadītāja roka, kas spēj skaidri nošķirt iestāšanos par demokrātiju, reizē neiznīcinot uzņēmējus. Nevis tāda roka, kas vēl nesen draudzīgi spiedusi Lukašenko roku hokeja spēles laikā, it kā neko nezinot par Baltkrievijā notiekošo.

Zināms, ka mūsu kaimiņvalstij Baltkrievijai ir uzliktas starptautiskas sankcijas, kas jo īpaši ietekmē turienes politiķus un uzņēmējus. Un ne tikai turienes uzņēmējus – arī uz Latvijas biznesa vidi šīs sankcijas atstāj kritisku ietekmi.

Zināms, ka ir politika un ir uzņēmējdarbība. Spēcīgam valdības vadītājam, kaut arī robeža ir trausla, vajadzētu spēt izšķirt šīs divas jomas.

Lai gan Krišjānim Kariņam tranzīts šķiet “bezjēdzīgs”, tas tomēr, kā zināms, ir viens no ekonomikas balstiem valstī. Tādēļ ar visām kaimiņvalstīm vajadzētu veidot skaidras biznesa attiecības, iestājoties par savas valsts labumu.

Viņam vajadzētu spēt izšķirt šīs divas lietas, lai neciestu uzņēmēji, kuri vienkārši dara savu darbu un nav iesaistīti politikā.

Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis sacīja: “Lai arī Baltkrievija nav ļoti liels Latvijas eksporta tirgus, tomēr sankcijas pret šo kaimiņvalsti dažus no mūsu valsts uzņēmumiem nostāda ļoti sarežģītā situācijā.”

Viņš atzīmēja, ka Latvijas uzņēmumi pārsvarā eksportē uz citām Eiropas Savienības valstīm, tomēr daļa uzņēmēju strādā arī Baltkrievijas tirgū. “Baltkrievija ir kaimiņvalsts, un, ja neņem vērā politisko fonu, tad, protams, ar kaimiņiem ir normāli sadarboties. Tā ir labo lietu kārtība, kā tas notiek pasaulē – kaimiņvalstis savstarpēji tirgojas,” sacīja Rostovskis.

Tad nu mūsu premjeram arī vajadzētu nevis būt ne šur, ne tur, bet gan skaidri un gaiši iestāties par Latvijas interesēm.

Jāuzsver, ka arī Baltkrievijā ir uzņēmēji, darba cilvēki, kuri nav vainojami pie politiskās situācijas un kuri labprāt izveidotu ciešāku sadarbību ar Latvijas biznesa vidi.

Ticam, ka mūsu premjeram Kariņam izdosies īstenot stingru redzējumu par to, kā iestāties gan par demokrātiju, gan par uzņēmējdarbību!

youtube icon
Abonēt youtube