Foto: Unplash.com

Ikviens, kuram veselība ļauj, aicināts doties uz tuvāko asins ziedošanas vietu un nodot asinis, lai palīdzētu tiem, kuriem tās nepieciešamas. Valsts asinsdonoru centrs (VADC) vērš uzmanību, ka pēc svētkiem asinskrājums ir kritiskā stāvoklī.

Ziedošanas iespējas skatīt šeit.

VADC aicina donorus ziedot asinis kādā no pastāvīgajām asins ziedošanas vietām vai izbraukumos. Visās ziedošanas vietās tiek ievēroti pastiprināti piesardzības pasākumi, lai garantētu drošu vidi. VADC prioritāte ir rūpēties gan par VADC personāla, gan donoru drošību, kā arī nodrošināt drošus asins komponentus slimnīcām.

Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam (pasei, personas apliecībai (eID) vai jebkurai citai personu identificējošai apliecībai, kas satur sekojošu informāciju – personas kodu, vārdu, uzvārdu un foto.

Personām pēc atgriešanās no valstīm ar augstu Covid-19 saslimstības līmeni, kas iekļautas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sarakstā un uz kurām attiecināmas pašizolācijas prasības, pastāv aizliegums ziedot asinis desmit dienu, izņemot tās valstis, kurās noteikts vēl ilgāks lieguma periods saskaņā ar Endēmisko valstu karti.

Ja persona bijusi saskarsmē ar cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar Covid-19, asinis nedrīkst nodot 14 dienas. Asinis var ziedot tie cilvēki, kuri jūtas labi un ir pārliecināti par savu veselības stāvokli. Pirms ierašanās kādā no ziedošanas vietām, VADC lūdz iepazīties ar aktuālo informāciju donoriem VADC mājaslapā www.donors.lv, jautājumu gadījumā par veselības stāvokļa atbilstību vispirms zvanīt uz VADC bezmaksas tālruni 80000003 (darbadienās no plkst. 08.30 līdz 17.00).

youtube icon
Abonēt youtube