Foto: Unplash.com

Taromātos tukšo depozīta iepakojumu varēs nodot, sākot no 2022.gada 1.februāra, kad Latvijā darbību uzsāks depozīta sistēma.

Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,10 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

Pirmie pieci taromāti uzstādīti MaximaRimiMego un Alko Outlet veikalos Rīgā, kā arī Citro veikalā Ventspilī.

Atbilstoši līgumam ar SIA Depozīta iepakojuma operators, SIA Tomra Collection Latvia (Tomra) šonedēļ uzsācis depozīta iepakojuma pieņemšanas automātu jeb taromātu uzstādīšanu.

Līdz depozīta sistēmas darbības sākumam Latvijā paredzēts izvietot ap 800 taromātus, tajā skaitā apmēram 200 vietās taromātus plānots izvietot āra kioskos tirdzniecības vietu tuvumā.

Latvijā tiks uzstādīti trīs dažādu veidu taromātu modeļi, kas paredzēti izvietošanai nelielā veikalā, vidēja izmēra veikalā un lielā veikalā, savukārt pašos lielākajos veikalos plānots izvietot pat divus lieljaudas taromātus, lai tukšo iepakojumu nodošana būtu ātra un neveidotos garas rindas.

Taromāts spēs identificēt iepakojumu pēc tā formas, svara, materiāla veida un svītrkoda.

Šobrīd līgumi par taromātu nodrošināšanu un depozīta iepakojuma pieņemšanu noslēgti ar uzņēmumiem SIA Maxima Latvija, SIA Rimi Latvia, SIA Elvi LatvijaCitro zīmola pārstāvi SIA Latvian Retail ManagementMego zīmola pārstāvi SIA LenokaLats zīmola veikalu īpašniekiem, kā arī degvielas uzpildes stacijām AS VIRŠI-A, SIA Circle K Latvia, SIA Astarte Nafta un AS Viada Baltija. Tāpat turpinās līgumu slēgšana ar Tops zīmola veikaliem.

2022.gada 1.februārī Latvijā uzsāks darboties vienota depozīta sistēma dzērienu iepakojumam. Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus.

Saistītās tēmas: taromāts

youtube icon
Abonēt youtube