Foto: Pexels

Dānijai piederošo Fēru salu tradīcija – medīt delfīnus – izsaukusi asu kritiku pēc tam, kad vienā dienā krastā izdzīti un nonāvēti 1 428 delfīni, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Svētdien, 12.septembrī, liels delfīnu bars iedzīts Fēru salu lielākajā fjordā. Ar zvejas laivām tie dzīti tālāk līdz izmetušies krastā Skalabotnuras pludmalē, kur tie visi tikuši nodurti ar nazi. Dzīvnieku līķi tālāk izvilkti krastā un izdalīti vietējiem iedzīvotājiem lietošanai pārtikā.

Ziemeļatlantijas reģiona Fēru salās vaļu un tiem radniecīgo delfīnu medības ir vairākus simtus gadu sena tradīcija. Saskaņā ar Fēru salu valdības sniegto informāciju vidēji gadā tiek nomedīti ap 600 pilotvaļu, taču delfīni tiek medīti mazākā skaitā, proti, 2019.gadā – 10 un 2020.gadā – 35.

Medību atbalstītāji uzskata, ka vaļu un delfīnu medības ir ilgtspējīgs dabiskas pārtikas ieguves veids, kamēr dzīvnieku tiesību aizstāvji tam nepiekrīt un sauc vaļu un delfīnu kaušanu par nevajadzīgu un nežēlīgu.

Fēru salu jūras biologs Bjarni Mikelsens (Bjarni Mikkelsen) sacījis, ka svētdien nomedītais delfīnu skaits ir Fēru salu vienas dienas rekords. Pētniekam pieejamie dati liecina, ka iepriekšējais rekords šajā Dānijas autonomajā teritorijā sasniegts 1940.gadā, kad vienā dienā nonāvēti 1 200 delfīnu.

youtube icon
Abonēt youtube