Foto: Unplash.com

Straujiem soļiem tuvojas rudens. Viens no košākajiem gadalaikiem, kas īpaši izceļas ar spilgtu krāsu paleti. Krāsām piemīt milzīgs spēks – tās var iespaidot mūsu labsajūtu, pastiprināt vai notušēt emocijas un pat ietekmēt ēstgribu. Tāpēc arī tam, kādas krāsas izvēlamies mājokļa sienām, ir liela nozīme. Vienlaikus krāsas var daudz pastāstīt par mums pašiem. Bonava Latvija atklāj, kādas cilvēku rakstura īpašības ir paslēptas desmit iecienītākajās krāsās.

Sarkana – tie, kuri diendienā labprāt uzturas sarkanās krāsas apskāvienā, noteikti necieš no vienmuļības, labprāt ļaujas pārmaiņām un novērtē dzīvespriecīgus cilvēkus un interjeru.

Zila – zilā krāsa interjerā nomierina, palīdz koncentrēties, rosina uz savstarpēju sapratni, tāpēc lieliski noder telpās, kur nodarbojaties ar meditāciju, vai virtuvē, jo samazina apetīti.

Dzeltena – vēsās telpās ar vāju dabisko apgaismojumu, sevišķi kombinācijā ar citiem dzīvespriecīgiem toņiem, dzeltenā krāsa var darīt brīnumus.

Zaļa – zaļā krāsa atpūtina acis, nomierina pulsu un prātu, to uzskata par dziedināšanas, auglības un brieduma krāsu.

Oranža – oranžā krāsa veicina ēstgribu, tāpēc to interjeram nereti izvēlas ēdināšanas iestādes un tā labi noder virtuvē, ja gribat, lai ģimene kārtīgi paēd.

Violeta – lielos daudzumos violetā krāsa var uzvēdīt grūtsirdību, taču tā ir arī ļoti romantiska – lavandas, ceriņu un purpura mākoņu – krāsa, tāpēc to bieži vien neapzināti izvēlas sapņotāji, dzejnieki un tie, kuri vienmēr tic laimīgām beigām.

Brūna – stabilitātes, siltuma, koka un zemes krāsa, kas asociējas ar visu dabisko un ilgstspējīgo. Tā var būt diezgan smagnēja, tāpēc nederēs interjeriem, kur vajadzīgs vieglums un plašums.

Balta – interjera dizaineri atgādina – pilnīgi baltas telpas ir izgājušas no modes, taču krāsa pati par sevi no modes neiziet nekad.

Pelēka – tā ir profesionāļu krāsa, uz kuras fona lieliski izceļas jebkura cita. Ideāla fona krāsa, jo pati par sevi neuzprasās tikt pamanīta.

Melna – autoritatīva un spēcīga krāsa, ko mākslā pieņemts neuzskatīt par krāsu – tā rodas, sajaucot visus krāsu toņus kopā, un dabā tīrā veidā nav sastopama.

Saistītās tēmas: krāsu psiholoģijarakstura īpašības

youtube icon
Abonēt youtube