Ekrānšāviņš no Youtube/RK kolāža

Aivars Lembergs šobrīd sēž “aiz restēm”. Pēc nupat notikušā balsojuma Saeimā ziņu portāls nolēma atgādināt, kādēļ būtu vēlams, ja netiktu pat pieļauta iespēja, ka Lembergs “mētājas apkārt” pa Saeimas telpām.

Kā zināms, tiesa Lembergu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, naudas atmazgāšanā, neatļautā dalībā mantiskā darījumā, dokumentu viltošanā, kā arī savu īpašumu slēpšanā.

Par to viņš kopš šī gada 22.februāra atrodas “aiz restēm” Rīgas Centrālcietumā. Viņam gan nav piespriests sods, jo vēl nav sprieduma galīgajā instancē, taču apcietinājums Lembergam piemērots kā drošības līdzeklis. Jāpiebilst, ka tiesa šo drošības līdzekli piemēro ļoti retos un pavisam “īpašos” gadījumos.

Ko Lembergs dara pašlaik?

Ir zināms, ka pašlaik viņš raksta vēstules par to, kā būtu jārīkojas domē. Lembergs no Ventspils pilsētas domes neatkāpjas un joprojām izdod rīkojumus, kaut arī tiesa ir paziņojusi, ka viņš fiziski nevarēs nekādi piedalīties domes sēdēs, esot cietumā. Tas liek domāt — ja šāda veida dokumenti tiek sūtīti, tad pastāv ļoti liela varbūtība, ka arī citām Lemberga uzticības personām tiek doti dažādi rīkojumi.

Aivars Lembergs, cietums, drošības līdzeklis, korupcija, vainīgs, tiesa, Ventspils dome, rīkojums, aizliegums, noziegumi, galīgais spriedums, cietumsods, dome, amats, apsūdzības,
Dokuments, kas nosūtīts Ventspils pilsētas domes deputātiem

Tāpat Lembergs šobrīd no valsts prasa kompensāciju par to, ka tiesa viņam liegusi pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumus. Tāpat viņš pārsūdzējis tiesas spriedumu, ar ko viņš atzīts par vainīgu daudzajos noziegumos.

Starp citu, 2018.gadā Ārlietu ministrija informēja, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesas komiteja trīs tiesnešu sastāvā paziņoja lēmumu lietā Lembergs pret Latviju, kurā tā vienbalsīgi noraidīja Lemberga sūdzību par tiesību uz vēlēšanām iespējamu pārkāpumu.

Kas notiek Saeimā?

Pirms pusotra gada Saeimā tika virzīti grozījumi, kas liegtu Lembergam «vazāties pa Saeimu». Proti, priekšlikums bija aizliegt ienākt parlamenta ēkā bijušajiem deputātiem, pret kuriem noteiktas sankcijas. Latvijā ir tikai viens bijušais deputāts, pret kuru noteiktas starptautiskas sankcijas – Aivars Lembergs –, kuru sankcijām pakļāvušas ASV.

Lai gan pēdējās Saeimas vēlēšanās tika nomainīti 68 deputāti, grozījumus nepieņēma, jo pret tiem balsoja gan Saskaņa, gan Zaļo un zemnieku savienība, gan Jaunā vienotība. Turklāt Attīstībai/Par! nepiedalījās balsojumā, tādējādi nepalīdzot pieņemt grozījumus.

Saeima, Aivars Lembergs, balsojums, aizliegums apmeklēt Saeimu, Saeima, Artuss Kaimiņš, Aivars Lembergs, sankcijas, cietums, ZZS, Jaunā vienotība, patiesība, antilemberga likums,
Avots: Saeima

Parlamentārietis Artuss Kaimiņš izteicās, ka šajā Saeimas sasaukumā, kā izrādās, ir vēl vairāk komunistu nekā iepriekš.

Citi balsojumi

Vēl viena «savdabīga» lieta ir tas, ka Ventspils pilsētas dome, labi zinot, ka Lembergs nevar piedalīties sēdēs, iecēlusi viņu par Sociālo lietu komitejas vadītāju.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) tā arī pateica — Lembergs nevar pildīt komitejas vadītāja pienākumus.

Līdzīgi notika ar priekšvēlēšanu kampaņu. Tiesa skaidri un gaiši pateica, ka Lembergs nevarēs vadīt domi, esot apcietinājumā, taču partija tāpat viņu ielika kā pirmo numuru.

Viņa partijas biedri nesekmīgi centās Lembergu ar datoru, lai viņš «pilnvērtīgi» varētu turpināt darbu domē. Cietumā tomēr citi nosacījumi. Arī priekšvēlēšanu kampaņā Lembergs nevarēja piedalīties, parunājoties ar ventspilniekiem un pārliecinot viņus, ka Lembergs “zog, bet vismaz dalās, jo, paskat, cik smukas govis pa visu pilsētu”. Šādas reputācijas spodrināšanā līdzējusi Ventas Balss. 

Kā ziņu portālam iepriekš rakstīja, no Ventspils pilsētas pašvaldības un tās kapitālsabiedrībām pludinot vairāku miljonu lielus “ieguldījumus” uz Ventas Balsi, visticamāk, ir radīts mīts par Aivaru Lembergu – “viņš zog, taču dalās”. Līdzējušas arī izveidotās shēmas, kā domei atbrīvoties no atbildības un ieguldīt desmitiem tūkstošu reģionālā medijā ar “reklāmrakstiem” par uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs.

Jāatgādina, ka tiesa par nodarījumiem Lembergam arī konfiscējusi virkni īpašumu. Kā atzinis lietas prokurors Juris Juriss, tiesas piemērotās aktīvu konfiskācijas ir lielākās Latvijas vēsturē.

Kā jau minēts, Lemberga lietā vēl nav pieņemts galīgais spriedums, taču, ja viņu atzīs par vainīgu arī galīgajā instancē, Lembergs vairs nevarēs nedz pārsūdzēt tiesas lēmumus, nedz apgalvot, ka tiesa nav kaut ko pareizi sapratusi, atzīstot viņu par vainīgu, nedz kandidēt vēlēšanās.

Turpinājumā par Lemberga tumšo pagātni lasiet BNN.

Saistītās tēmas: Aivars LembergsLembergs pret Latviju

youtube icon
Abonēt youtube