Foto: Pexels

Epidemiologs Ņikita Trojanskis 2.novembrī piedalījās Latvijas Tirgotāju asociācijas rīkotājā seminārā, kura laikā uzstājās ar prezentāciju un kliedēja bažas par vakcināciju. 

Trojanskis uzsvēra, ka visi Latvijas iedzīvotāji vai nu vakcinēsies pret Covid-19, vai inficēsies ar Covid-19, un jebkurā gadījumā iegūs imunitāti tādā vai citādā veidā. “Tādējādi lēmums nevakcinēties pašlaik ir lēmums inficēties”, teic epidemiologs un skaidro, kāpēc, viņaprāt, daudz racionālāk ir vakcinēties.

Viņa pieredze rāda, ka bieži cilvēki nav pret vakcīnām kā tādam, piemēram, cilvēks var būt vakcinēts pret tuberkulozi, masalām vai encefalītu, bet Covid-19 neuzskata par pietiekami nopietnu problēmu.

“Tas, cik nopietna ir slimība, mēs nosakām, skatoties uz letalitāti. Piemēram, gripas gadījumā tas procents ir mazāks nekā 0,1% – katrs tūkstošais pacients nonāk slimnīcā un mazāk nekā puse no tiem nomirst. Covid-19 gadījumā katrs desmitais nonāk slimnīcā un apmēram katrs piektais no tiem nomirst. Tas nozīme, ka letalitāte ir 1,5-2%, 10-20 reizes augstāks nekā gripai”, uzsvēra epidemiologs Ņikita Trojanskis.

Epidemiologs arī skaidroja, ka nevar paļauties tikai uz sava organisma dabisko imunitāti, jo ir t. s. “garais Covid”, kad pacients izjūt saslimšanas simptomus ilgāk par trīs mēnešiem pēc inficēšanās.

“Katrs desmitais Covid-19 inficētais cieš no “garā Covid” un, kas ir pats interesantākais, trešā daļa pārslimojuši Covid-19 bez simptomiem. “”Garais Covid” ir vērā ņemams arguments tiem, kas domā, ka viņus Covid-19 neapdraud”.

Ņ. Trojanskis arī vēlreiz atgādināja, ka vakcīnas ir drošas, efektīvas un pārbaudītas. “90 000 pētījuma dalībnieku ir pietiekami daudz, lai varētu izdarīt viennozīmīgus secinājumus par vakcīnu drošību un efektivitāti,” uzskata eksperts.

Vakcīnas izstrādāšanas laiku Trojanskis skaidroja ar to, ka zinātniekiem tika piešķirti ievērojami finanšu līdzekli, jo parasti ilgs laiks paiet tieši meklējot finansējumu saviem pētījumiem, jo tas ir ļoti dārgs process: jāapmaksā klīnika, ārsti, brīvprātīgie un ir citi izdevumi.

“Parasti tas ir dārgs prieks, bet šoreiz problēmu ar finansējumu nebija, visi bija ieinteresēti pēc iespējas ātrāk izstrādāt vakcīnu, lai izbeigtu pandēmiju,” tā epidemiologs.

youtube icon
Abonēt youtube