Īrijā stājusies spēkā jauna alkohola cenu noteikšanas kārtība. Tā paredz valstī paaugstināt alkoholisko dzērienu cenas, ieviešot minimālo cenu par alkohola vienību, BNN publicē  britu ziņu portāla BBC publikāciju.

Kaimiņos esošajā Skotijā šāda kārtība ieviesta jau 2018.gadā, un nākamajā gadā alkohola patēriņš Skotijā sarucis līdz zemākajam līmenim vairāk nekā 20 gadu laikā.

Turpmāk Īrijā standarta vīna pūdeli nedrīkstēs pārdot lētāk kā par 7,40 eiro, bet alus bundžu – lētāk kā par 1,70 eiro. Stiprie alkoholiskie dzērieni ar 40% alkohola satura pircējiem Zaļajā salā būs pieejami, sākot no 20,70 eiro, savukārt lētākā 0,7 litru viskija pudele maksās 22 eiro.

Īrijas valdība uzskata, ka minimālās alkohola cenas politika valstī nepieciešama, lai uzlabotu sabiedrības veselības stāvokli un mainītu reibinošo dzērienu patēriņa ieradumus, cīnoties pret pārmērīgu alkohola lietošanu. Salīdzinoši nelielās ES valsts iedzīvotāji gan varēs doties uz Lielbritānijas sastāvā esošo Ziemeļīriju – ar kuru Īrijai ir sauszemes robeža bez robežkontroles – iegādāties lētāku alkoholu tur, vēsta BBC.

youtube icon
Abonēt youtube