Foto: Unplash.com

2022.gada janvārī vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā samazinājās līdz 143,81 eiro par megavatstundu, kas ir par 30,7% mazāk nekā decembrī, taču attiecībā pret 2021.gada janvāri cena ir 2,7 reizes augstāka, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS “Augstsprieguma tīkls” sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

2022.gads sākās ar elektroenerģijas cenu kritumu pēc pēdējā pusgadā novērotā mērķtiecīgā kāpuma – Baltijas valstīs elektroenerģijas cenas pazeminājās vidēji par 30%, savukārt Latvijas starpsavienotajos apgabalos kritums bija lielāks – Somijā par 45%, Zviedrijas 4. cenu apgabalā par 42%, savukārt Polijā cena samazinājās par 20%. Tomēr tikai Zviedrijas 4. cenu apgabalā cena ir samazinājusies zem 2021.gada novembra līmeņa – gan Baltijā, gan arī Somijā un Polijā cenas ir augstākas nekā 2021.gada novembrī.

Augstās elektroenerģijas cenas vēl joprojām nosaka augstās gāzes un CO2 izmešu kvotu cenas, epizodiski samazinājumi janvārī ir skaidrojami ar plašāku vēja enerģijas pieejamību Eiropā, kas cenas stabilizēja noteiktās stundās, kad vēja ģenerācija pārsniedza aizvadītā gada maksimumus; Baltiju tas ietekmēja daudz mazākā mērā nekā Skandināvijas valstis.

Janvārī elektroenerģijas imports uz Baltijas valstīm no Krievijas samazinājās par 17%, savukārt no Eiropas Savienības valstīm importēts par 23% vairāk nekā decembrī.

Jaunākais AST sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats, kas līdz ar jaunāko datu apkopošanu tiks papildināts, un apskata arhīvs kopš 2015.gada ir pieejams AST interneta vietnē http://www.ast.lv/lv/electricity-market-review.

youtube icon
Abonēt youtube