Foto: Flickr/Valsts prezidents

Žurnāla Ieva jaunākajā numurā un Santa+ publicēta intervijas ar Vairu Vīķi-Freibergu, kura slavināta kā sieviete, kura ieguldījusi nenovērtējamu darbu, lai Latvija atrastos un nostiprinātu savas pozīcijas brīvās pasaules pusē. Viņa dalās viedoklī par Putinu, par to, kāpēc tik daudz iesaistīto nevar tik vienkārši viņu apturēt. 

Vairai Vīķei-Freibergai tika uzdots jautājums, uz ko atbildi meklē daudzi – kā viens cilvēks, proti Vladimirs Putins, var tā izrīkot pasauli?

“Atbilde ir ļoti vienkārša – kodolieroči. Jau īsi pēc Otrā pasaules kara, pateicoties saviem spiegiem ASV, Padomju Savienība ieguva atombumbas noslēpumu un kļuva par kodolvaru. Kad Padomju Savienība sabruka, par šo ieroču, kas bija izvietoti dažādās Padomju Savienības vietās, mantinieci kļuva Krievija. Traģēdija, es pat teiktu Rietumiem nepiedodamā traģēdija ir tā, ka citas valstis mudināja Ukrainu atsacīties no saviem kodolieročiem un nodot tos Krievijai.

Lūk, tagad ar tiem pašiem ieročiem, no kuriem ukraiņi ar Budapeštas memorandu 1994. gadā atsacījās, tiek draudēts ne tikai viņiem, bet visai pasaulei.”

Turpinot viņa stāsta: “Prezidents Putins pats ir teicis, ka vēlētos atgriezt laiku pagātnē, tajos briesmīgajos laikos, no kuriem mēs visi gribējām tikt vaļā. Viņa pašreizējā rīcībā nav saskatāmi nekādi racionāli iemesli. Tas ir vienīgi milzīgs narcisms, jo prezidents Putins uzskata, ka viņš pats ir Krievija un, ja kāds viņam runā pretī, tad tam virsū jāsūta visi Krievijas bruņotie spēki.”

Nav noslēpums, ka Putins rupji šantažē, draudot likt lietā kodolieročus, pēc eksprezidentes domām, tieši tāpēc neviens neuzdrošinās ukraiņus aizstāvēt tieši: “Man ir kauns skatīties, kā ukraiņu tauta tiek sabradāta un blakus stāv lielvaras, kas var braukt aizstāvēt demokrātiju uz Vjetnamu, Irāku, Afganistānu, Mali, Sīriju, bet nevar te, Eiropas vidū, aizstāvēt vienu tautu. Kādēļ? Jo uzbrucējs ir milzīga kodolarsenāla īpašnieks. Neviens viņam neuzticas. Ja viņam kāds uzbruktu, viņš, iespējams, tos liks lietā, un tad pasaulei ir gals. Un prezidentam Putinam acīmredzot par to ir vienalga. Tādēļ NATO un Rietumu pasaule noraida tīru frontālu cīnīšanos pretī, un viņa savaldīšanai tiek izmantoti netieši – ekonomiski – ieroči.”

Intervijas turpinājumu lasiet Santa+ un žurnāla Ieva jaunākajā numurā.

youtube icon
Abonēt youtube