Foto: Unplash.com

Kaut arī demokrātiskā valstī, kāda ir Latvija, jebkurai personai ir tiesības uz vārda brīvību un paust savu viedokli, tomēr šīs tiesības var tikt ierobežotas, lai aizsargātu demokrātiskas valsts iekārtu un sabiedrisko drošību. Karš, kas notiek tepat kaimiņos, skaļi atbalsojas arī Latvijā, un diemžēl ir bijuši mēģinājumi attaisnot vai pat slavēt Krievijas agresiju Ukrainā.

Valsts policija (VP) un Valsts drošības dienests (VDD) aicina ziņot par visiem izteikumiem un personām, kuras aicina, atbalsta un attaisno Krievijas agresiju Ukrainā.

Saņemot informāciju par aktivitātēm, ar kurām tiek pausts atbalsts Krievijas īstenotajai karadarbībai Ukrainā, VDD atbilstoši savai kompetencei var izvērtēt, vai konkrētajās aktivitātēs ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Svarīgi uzsvērt, ka kriminālatbildība var iestāties arī par interneta vidē veiktām darbībām vai paustiem aicinājumiem, tāpēc, pamanot interneta vidē ierakstus, komentārus vai video, kas satur iepriekš minēto noziedzīgo darbību pazīmes, iedzīvotāji tiek aicināti sniegt VDD par tiem iespējami detalizētāku informāciju.

Kā norāda VDD, šādos gadījumos ir būtiski fiksēt un nosūtīt VDD:

  • ieraksta un/vai komentāra ekrānuzņēmumu;
  • ja tas ir video, – videoierakstu;
  • hipersaiti uz konkrēto ierakstu vai video;
  • ja tas ir komentārs pie kāda ieraksta/publikācijas, – hipersaiti uz konkrēto ierakstu/publikāciju;
  • hipersaiti uz ieraksta, komentāra vai video autora profilu attiecīgajā sociālās tīklošanās vietnē.

Arī pamanot aizdomīgas aktivitātes ārpus interneta, iedzīvotāji tiek aicināti sniegt iespējami precīzākas notikušā detaļas un, ja tas iespējams, tās fiksēt foto, video vai audio formātā.

Ir jāņem vērā, ka jebkurš gadījums prasa individuālu un padziļinātu izvērtēšanu.

Vērtējot aktivitātes, ar kurām tiek pausts atbalsts Krievijas īstenotajai agresijai, VDD ņem vērā tādus faktorus kā konteksts, situācija, personas nolūks, motivācija, aktivitāšu sistemātiskums, apjoms un radītais apdraudējums.

VDD norāda – gadījumos, ja aktivitātēs netiek konstatēts Kriminālprocesa likumā noteiktais pamats kriminālprocesa uzsākšanai, tiek īstenoti preventīvi pasākumi iespējamo risku novēršanai, piemēram, tiek veiktas pārrunas ar iesaistītajām personām.

Valsts drošības dienests izsaka pateicību iedzīvotājiem, kuri līdz šim jau ir snieguši informāciju par aktivitātēm, ar kurām tiek pausts atbalsts Krievijas militārajai agresijai pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem.

Iedzīvotāji tiek aicināti ziņot:

  • Valsts drošības dienestam –, rakstot uz e-pastu: info@vdd.gov.lv, zvanot uz diennakts kontakttālruni +371 67208964, izmantojot VDD mājaslapā pieejamo saziņas formu;
  • Valsts policijai –, rakstot uz e-pastu: vpdd@vp.gov.lv, vēršoties jebkurā policijas iecirknī, iesniedzot iesniegumu elektroniski portālā: www.latvija.lv (izmantojot e-pakalpojumu “Iesniegums iestādei”) vai ar eParakstu parakstītu iesniegumu sūtot uz adresi: pasts@vp.gov.lv. Gadījumos, kad nepieciešama tūlītēja palīdzība, jāizmanto policijas palīdzības tiešais tālruņa numurs 110.

youtube icon
Abonēt youtube