Foto: Unplash.com

Katru pavasari Latvijas piekrastē sastopami jūras krastā izskaloti roņu mazuļi. Šogad pirmais ronēns Jūrmalas pusē manīts Kauguru pludmalē. Pamanot ronēnus jūras krastā, iedzīvotāji aicināti tiem netuvoties, netramdīt un pasargāt no suņiem, atgādina Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība.

Atgādinājums suņu īpašniekiem – Jūrmalas pludmalē visā tās teritorijā suņus ievest aizliegts!

Baltijas jūrā uz saliņām dzimušie aizsargājamās sugas pelēkā roņa mazuļi marta vidū nereti ir sastopami Latvijas piekrastē. Ronēni, izlīduši no ūdens, liedagā atpūšas. Šādās situācijās viņi ir neaizsargāti un pakļauti dažādiem riskiem, no kuriem būtiskākais – dzīvniekus traucē un sakož savā vaļā palaisti suņi. Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti aicina ziņot tikai par savainotiem, suņu sakostiem vai stipri novārgušiem ronēniem, kam jāsniedz palīdzība. Ārkārtas situācijā palīdzību roņiem sniedz nozares profesionāļi, nevis iedzīvotāji.

Lasiet arī: Roņu sezona sākusies. Rīgas Zooloģiskais dārzs aicina uz “Roņu dienām”

Kā rīkoties, ja liedagā pamanīts roņu mazulis:

  • Piekrastē pamanītu roņu mazuli nekādā gadījumā nedrīkst aiztikt, dzīt jūrā, bakstīt, grūst vai pārvietot.
  • Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu.
  • Ja ronēns izskatās novārdzis vai ievainots, jāzvana uz Dabas aizsardzības pārvaldi pa tālruni 26424972, speciālisti izvērtēs situāciju un atbilstoši rīkosies. Iedzīvotājiem pašiem pludmalē atrastos ronēnus nav ļauts glābt.
  • Būtiski atcerēties – Jūrmalas pludmalēs suņus ievest aizliegts!
  • Par Jūrmalas teritorijā pamanītu bojā gājušu roņu mazuli ziņot Slokas dzīvnieku patversmei pa tālruni 26352774.

youtube icon
Abonēt youtube