Foto: Flickr/ Autors: Aigars Prūsis

Pēdējās dienās saņemtas ziņas, ka Krievijas okupantu armija pārsviež savus spēkus un koncentrē tos Ukrainas austrumu rajonos – Doņeckā un Luhanskā. Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves pulkvedis un militārais analītiķis Igors Rajevs ik vakaru TV24 speciālizlaidumā skaidro, kuri no spēkiem ir labākā pozīcijā Ukrainas austrumos.

“Labākā situācijā šinī gadījumā ir Ukraina,” saka I. Rajevs.

Ņemot vērā, ka Ukrainas spēkiem ir iekšējā valsts aizsardzības līnija, bet krievu spēkiem ārējā, tas varot dot ukraiņiem priekšrocības. “Iekšējā aizsardzības līnijā vienmēr ir priekšrocības – ir vieglāk pārsviest savus spēkus no viena flanga uz otru, un ir jāveic mazākas distances, ko ir iespējams izdarīt ātrāk,” skaidro I. Rajevs, kurš izskatāmi kartē parādā, ka krievu armijai pārsviest savus spēkus prasa daudz lielāku laiku un attālumu.

Vienīgais mīnuss – mums jāatceras, ka krieviem ir pārākums gaisā, un viņi var iznīcināt kolonnas, kas pārvietojas no Kijivas un Rietumukrainas.

Kā norāda militārais analītiķis, ukraiņu spēki, kuri dodas pastiprināt savu austrumu grupējumu, nonākot atklātā teritorijā, bez pretgaisa aizsardzības vairoga kļūst par vieglu okupantu mērķi.

“Patiesībā, lai arī cik tas nebūtu paradoksāli, bet karš notiek pēc ukraiņu noteikumiem. Neskatoties uz to, ka krieviem pieder iniciatīva un viņi visu laiku ir uzbrūkošā daļa. Pirmais “urrā” plāns izgāzās, otrais plāns “mēs ātri pārgrupēsim un nospiedīsim” arī nav izdevies, un tagad noris krievu trešais plāns – spēku koncentrācija un uzbrukums Doņetskai. Ukraina visu laiku pieturas pie sava plāna. Viņi izveidoja aizsardzības pozīcijas pa visu perimetru ar atbalsta punktiem lielajās pilsētās, un tur krievu armija arī iestrēga,” skaidro NBS rezerves pulkvedis.

Katru dienu plkst. 19.00 kopā ar NBS rezerves pulkvedi Igoru Rajevu notiekošajam frontes līnijā karā Ukrainā var sekot līdzi TV24 ēterā.

Saistītās tēmas: DoņetskaIgors Rajevs

youtube icon
Abonēt youtube