Foto: Unplash.com

Valdība atbalstījusi Zemkopības ministrijas sagatavotos noteikumus, kas paredz atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri, bēgot no Krievijas izraisītā kara Ukrainā, ierodas Latvijā kopā ar dzīvniekiem.

Jaunie noteikumi arī nosaka kārtību, kā nodrošināt Latvijā ievesto Ukrainas bēgļiem piederošo dzīvnieku reģistrāciju un obligāto veselības prasību ievērošanu. Šie pakalpojumi no Ukrainas ieceļojušajām personām tiks sniegti bez maksas.

Ukrainas bēgļiem, kuri Latvijā ieradušies ar savu mājdzīvnieku – suni, kaķi vai sesku, ir jāvēršas tuvākajā veterinārajā klīnikā, lai dzīvnieku reģistrētu, apzīmētu ar mikroshēmu (čipētu) un, ja nepieciešams, vakcinētu pret trakumsērgu.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma – 24.februāra, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) kā kompetentā iestāde dzīvnieku veselības uzraudzības jomā bija noteicis pagaidu kārtību rīcībai ar dzīvniekiem, kas ieceļojuši Latvijā kopā ar Ukrainas bēgļiem.

Jaunajos noteikumos noteikta kārtība, kādā turpmāk praktizējošie veterinārārsti sniegs pakalpojumus Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri Latvijā iebrauc kopā ar mājas (istabas) dzīvniekiem (suņiem, kaķiem un mājas (istabas) seskiem), kā arī zirgiem, lai nodrošinātu obligāto veselības prasību izpildi.

Ir būtiski novērst cilvēku un dzīvnieku iespējamo saslimšanu ar trakumsērgu, ievērojot plašo trakumsērgas izplatību Ukrainā. Latvijā pēc īstenotiem trakumsērgu apkarošanas pasākumiem PVD ir izdevies apkarot trakumsērgu un Latvija kopš 2014.gada ir oficiāli brīva no šīs bīstamās slimības.

Vairāk informācijas Ukrainas bēgļiem, kas ieceļojuši Latvijā ar mājdzīvniekiem, ukraiņu valodā ir pieejama PVD mājaslapā.

No 24.februāra līdz 19.aprīlim Lauksaimniecības datu centra datubāzē reģistrēti 468 Ukrainas civiliedzīvotājiem piederoši 398 suņi un 230 kaķi.

Izdevumi, kas saistīti ar dzīvnieku reģistrāciju un obligāto veselības prasību izpildes nodrošināšanu tiks segti no valsts budžeta. Ja ievesto dzīvnieku skaits saglabāsies līdzšinējā apmērā, 2022.gadā nepieciešamais kopējais finansējums ir aprēķināts 148,5 tūkstošu eiro apmērā.

MK noteikumi “Veterinārās prasības un kārtība Ukrainas civiliedzīvotāju dzīvnieku ievešanai Latvijas Republikā” stāsies spēkā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

youtube icon
Abonēt youtube