Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālisti sākuši veikt obligātu veselības pārbaudi un vakcināciju Ukrainas bēgļu mājdzīvniekiem, kuri Latvijā ierodas, šķērsojot Krievijas-Latvijas robežu. Tas nepieciešams, lai mazinātu trakumsērgas izplatības risku Latvijā un Eiropas Savienībā.

Pirms pāris dienām uz Krievijas-Latvijas robežas PVD pārstāvji sāka pārbaudīt ikvienu mājdzīvnieku, kurš kopā ar Ukrainas kara bēgļiem ieceļo Latvijā. Pārbaude tiek veikta pilnīgi visiem dzīvniekiem, kuri tiek ievesti Latvijā. Šajās dažās dienās pārbaudīti jau 80 dzīvnieki.

PVD ģenerāldirektors M. Balodis: “Jau robežpunktā privātpraktizējošie vetārsti nodrošina šo pakalpojumu bēgļu dzīvniekiem. Neskatoties uz to, vai paliek Latvijā, vai dodas citur, dzīvniekus čipo, vakcinē, izsniedz apliecību.”

Tikmēr tiem kara bēgļiem, kuri Latvijā kopā ar mājdzīvniekiem ierodas caur Eiropas Savienības valstīm, ir pienākums obligāti vismaz piecu darba dienu laikā doties pie veterinārārsta, lai dzīvnieku reģistrētu, vakcinētu un pārbaudītu veselību. Šo pakalpojumu bēgļiem apmaksā valsts.

“Veterinārārsts pārbauda suni, viņa dokumentus. Ja suns nav čipots, tad čipo. Ja nav vakcinēts, tad vakcinē,” skaidro M. Balodis.

Lasiet arī: PVD aicina nenodarboties ar Ukrainas patversmēs mītošo dzīvnieku pārvešanu uz Latviju

PVD dati liecina, ka līdz šim Latvijā pie veterinārārsta ir aizvesti 411 suņi un 272 kaķi, kuri ieceļojuši no Ukrainas. Tikai ceturtā daļa no visiem ir bijusi vakcinēta. Māris Balodis ReTV Ziņām uzsver, ka pašlaik pastāv trakumsērgas izplatības riski Eiropas Savienībā. “Eiropas Savienība ir uzņēmusies zināmus riskus, lai pieņemtu bēgļus nodrošinātu humāno žestu, kuri drīkst ar dzīvniekiem. Ukrainā trakumsērga ir izplatīta, joprojām tie ir 1000 līdz 1500 gadījumi gadā. Riski ir paaugstināti. Mums ir jābūt ļoti piesardzīgiem.”

Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija Latviju kā brīvu no trakumsērgas ir atzinusi kopš 2014.gada.

Pēdējo reizi meža dzīvniekam trakumsērga Latvijā konstatēta 2010.gadā, savukārt mājdzīvniekam – 2012.gadā. Lai ierobežotu trakumsērgu, PVD jau kopš 2005.gada Latvijā regulāru veic meža dzīvnieku vakcināciju no gaisa. “Mēs vakcinējam 30% no teritorijas, tā ir robeža ar Krieviju un Baltkrieviju. Ja Latvijā atkal parādīsies trakumsērga, tad atkal būs jāveic visas valsts vakcinācija. Tas būs ļoti dārgi,” saka PVD ģenerāldirektors.

Trakumsērga ir ļoti bīstama slimība. Tās inkubācijas periods var būt no dažiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem. Pēdējo reizi cilvēkam trakumsērga Latvijā konstatēta 2019.gadā, kad ar to bija inficējusies kāda sieviete Austrumāzijā.

youtube icon
Abonēt youtube