Foto: Flickr/Foto:Ilmars Znotins

Krievija tēlo, ka piedalās miera sarunās ar Ukrainu, turklāt tās var būt efektīvas tikai tādā gadījumā, ja krievi saprot, ka ir zaudējuši un nav vairs citas izejas, intervijā ar ziņu portālu BNN norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (JV).

Lūgta komentēt Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova teikto, ka pašreizējā saspīlējuma apstākļos Trešā pasaules kara draudi ir “nopietni un reāli”, EP deputāte uzsver, ka iebiedēšana ir Krievijas politikas virziens un paņēmiens. Tāpat kā nav nekāds jaunums Lavrova un citu Krievijas varas pārstāvju nicinošie un nepieklājīgie izteikumi par citu valstu politiķiem.

“Krievi cenšas iebiedēt gan ukraiņus, gan arī pasauli, un šis ir tas moments, no kā Rietumu pasaule ļoti baidās. Bet tas ir signāls arī tam, ka krievi redz – Ukrainu, acīmredzot, neizdosies uzvarēt. Ukraina uzvarēs šo karu, tāpēc, ņemot vērā pieaugošo atbalstu Ukrainai gan sankciju, gan bruņojumu piegādes ziņā, krievi cenšas izspēlēt vēl pēdējo kārti – draudu ar Trešo pasaules karu,” norāda Vaidere.

Viņasprāt, baidīties noteikti nevajag, bet ir jādara viss, lai stiprinātu NATO valstis, arī Latvijas un citu NATO valstu aizsardzības spējas.

Līdz šim pieņemtās sankcijas, pēc politiķes domām, ir ļoti, ļoti nevarīgas, ES un pasaulei noteikti vajadzētu darīt vairāk. Tāpat ir vajadzīgas daudz stingrākas nacionālās sankcijas ne tikai pret oligarhiem, bet arī tiem Krievijas pilsoņiem, kas atbalsta karu. “Arī Latvijā parādās Krievijas pilsoņi, kuru nostāja nav īsti skaidra attiecībā pret karu, drīzāk tā ir atbalstoša. Tas apdraud Eiropas, šajā gadījumā Latvijas, drošību. Sankcijām ir jābūt ļoti stingrām, un nacionālās sankcijas ir vienas no efektīvākajām, jo krievi grib braukt uz Eiropu, skolot savus bērnus Eiropas skolās, iepirkties Eiropas veikalos,” teic Vaidere.

“Es pilnībā piekrītu ASV viedoklim,  ka ir jādara viss, lai Krievija nevarētu turpināt un uzvarēt šo karu. Ir jāuzvar Ukrainai, jo citādi patiešām kara draudi visai Eiropai un pasaulei pieaug. Mūsu visu interesēs ir, lai karš Ukrainā beigtos pēc iespējas ātrāk un ar pēc iespējas mazākiem cilvēku un infrastruktūras upuriem,” uzsver EP deputāte.

Kā zināms, Lavrovs šīs nedēļas sākumā nāca klajā ar paziņojumu, ka miera sarunām ar Ukrainu vajadzētu turpināties, vienlaikus apsūdzot Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, ka viņš tikai “izliekas”, ka piedalās sarunās. Lavrovs arī izteicis brīdinājumu, ka pašreizējā saspīlējuma apstākļos Trešā pasaules kara draudi ir “nopietni un reāli”.

Pilnu interviju lasiet šeit – BNN jautā | Vaidere: Krievija tēlo, ka piedalās miera sarunās ar Ukrainu

youtube icon
Abonēt youtube