Foto: Unplash.com

Ikviens, kam rūp brīvība, demokrātija un atbalsts Ukrainas tautai, aicināts savā ģimenē, draugu pulkā vai darba kolektīvā sēt vai stādīt saulespuķes. Stādīšanas talkas tiek rīkotas jau no aprīļa beigām un turpināsies visa maija garumā, taču piektdien, 6.maijā, par godu Eiropas dienai, norisināsies vairāki simboliski stādīšanas pasākumi, kas veltīti Ukrainas uzņemšanai Eiropas Savienības saimē.

“Akciju “Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu” uzsākām 24.martā. Asinsizliešana Ukrainā joprojām turpinās, taču daudziem no mums rūpes par saulespuķu stādiņiem ir palīdzējušas saglabāt vienotības sajūtu ar citiem Ukrainas tautas atbalstītājiem un ticību par labāku nākotni. Un nu ir pienācis laiks, kad rūpīgi lolotos stādiņus izstādīt zemē, lai tie dzītu saknes, tāpat kā Ukrainas tauta savā brīvajā valstī un Eiropas Savienības sastāvā. Saulespuķu dobes un lauki ir arī veids, kā simboliski varam pateikt Ukrainas bēgļiem, ka mums rūp notiekošais un esam gatavi palīdzēt,” stāsta Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Kristīne Zonberga.

Akcijas ietvaros 6.maijā plkst. 13.00 pie lielā Latvijas karoga uz AB dambja notiks saulespuķu dobju veidošana. Stādīšanā piedalīsies sabiedrības pārstāvji, akcijas organizatori, tai skaitā, Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Kristīne Zonberga, kā arī tādas amatpersonas kā Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica. Saulespuķu dobe Ukrainas atbalstam top, pateicoties “Rīgas dārzi un parki”.

Valsts prezidents Egils Levits, atbalstot akciju “Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu”, 6.maijā saulespuķes stādīs Valmierā.

Akcijas rīkotāji ir pateicīgi Latvijas iedzīvotājiem, iestādēm, uzņēmumiem un organizācijām, kas līdz šim jau ir iesaistījies un iesējis savu saulespuķi Ukrainas atbalstam.

Akcijas dalībnieki aicināti dalīties ar savu saulespuķu sēšanas un audzēšanas pieredzi, kā arī savu saulespuķu dārzu fotogrāfijām sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus #SaulespuķesUkrainai, #UkrainaEiropā un #VienotiEiropā. Tāpat, ja nav iespējas iestādīt vai iesēt savu saulespuķi 6.maijā, to vēl var pagūt izdarīt visa maija mēneša laikā.

Ar saulespuķu sēšanas un audzēšanas instrukciju var iepazīties šeit.

Akciju “Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu” rīko Latvijas Pilsoniskā alianse un Eiropas Kustība Latvijā.

youtube icon
Abonēt youtube