Foto iegūts no Facebook

Latviešu valoda ir vienīgā patiesi unikālā lieta, kas mums ir, un tā ir vienīgā iespēja izdzīvot mūsu mūzikai, kā mūsu kultūras daļai. Mēs varam daudz ko atdarināt, bet tas nekad nebūs unikāli atšķirībā no dziesmām tieši latviešu valodā, pauž mūziķis un dzejnieks Guntars Račs.

Pieredzējušais producents aicina popularizēt jauniešu vidū latviešu dziedāšanas kultūru, kas jāveicina visos iesējamos veidos. Ņemot vērā latviešu mūzikas salīdzinoši mazo klātbūtni esošajās radiostacijās, apsveicama būtu jauna latviešu modernās mūzikas radio izveide, pauž Račs.

Mūziķis un producents norāda, ka esošajās radiostacijās mūzika latviešu valodā tiek atskaņota par maz, jo dziesmas latviešu valodā ir unikāla mūsu kultūras sastāvdaļa, neatkarīgi no to žanra, stila vai mūzikas ritma. “Uzskatu, ka jāatbalsta ikviena iniciatīva, kas veicina latviskas mūzikas izplatīšanos. Tādā nozīmē svarīga ir gan tradicionālā, gan nepieradinātā, gan modernā mūzika latviešu valodā. Ja kāds nāktu klajā ar iniciatīvu izveidot radiostaciju, kas FM apraidē nodrošinātu latviešu hitu pārraidi visā valstī, tas būtu apsveicami. Tā būtu iespēja popularizēt un nodot nākamajām paaudzēm mūsu dziedāšanas kultūru, kas aptver visdažādākos stilus un noskaņas,” ar savu redzējumu dalās Račs.

Atbilstoši pētījumu kompānijas Kantar apkopotajiem datiem 2021.gada rudens un 2022.gada ziemas pētījuma periodā radio ik dienu klausījušies vidēji 68,5% jeb 1 miljons 45 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 74 gadiem. Savukārt šajā laikā kopumā nedēļā vidēji radio klausījās 87,1% jeb 1 miljons 329 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju šajā vecuma grupā. Viens radio klausītājs vidēji dienā radio klausīšanai veltījis četras stundas un sešas minūtes.

Vienlaicīgi pieredzējušais producents norāda, ka Latvijas mūzikas panākumi ir atkarīgi no tās oriģinalitātes, kvalitātes, dziesmu vārdu satura un mārketinga jeb spējas pārdot ideju. “Lai Latvijas mūzika kļūtu par tādu pašu eksporta preci kā zviedru mūzika, nepieciešams mērķēts valsts atbalsts privātajām iniciatīvām. Turklāt jāatbalsta tos, kas jau paši ir izrādījuši iniciatīvu un ieguldījuši privātos līdzekļus. Nav iespējams sasniegt augstvērtīgu rezultātu, ja tiek vienkārši maksāts par mūzikas produkta ražošanu, neprasot pašu ieguldījumu,” norāda Guntars Račs.

Visbeidzot Guntars Račs atklāj šī gada plānus – viņš nolēmis iepriecināt Latvijas mūzikas cienītājus: “Šogad izdošu savu pirmo solo albumu dzīvē. Man personīgi tas ir svarīgi un ceru, ka fani to novērtēs. Varu apsolīt, ka būs labi, bet pārējais, lai paliek neliels pārsteigums.”

Guntara Rača pirmais solo albums viennozīmīgi iegulsies jaunās latviešu hitu radio muzikālajā programmā, kas darbu FM viļņu apraidē sāks darbu Rīgā, Valmierā, Cēsīs, Smiltenē, Limbažos, Liepājā un Jēkabpilī.

youtube icon
Abonēt youtube