Foto: Unplash.com

Šobrīd Latvijā bērnu vidū ir novērojama koksaki vīrusa straujāka izplatība. Iespējams, tas saistīts ar ilgo ierobežojumu periodu, kad bērni mazāk kontaktējās un vīrusa cirkulācija nebija tik intensīva kā parasti, sarunā ar Rīta kafijas žurnālisti Ēriku Gavari norāda Bērnu slimnīcas infektoloģe Gunta Laizāne.

“Līdzīgi novērojumi ir par gripas vīrusu, kura izplatībai sezonāli bija jābeidzas, bet cilvēki joprojām turpina inficēties,” piebilst ārste.

Pēc viņas sacītā, “var gadīties, ka koksaki vīrusa infekcija tiek sajaukta ar vējbakām, jo izpausmes uz ādas ir līdzīgas. Lai abas infekcijas slimības atšķirtu, ārstam bērns rūpīgi jānovēro. Taču, tā kā slimības gaita parasti ir viegla, lielākoties bērni ārstējas ambulatori. Tāpēc nav zināms, cik bieži ģimenes ārsti viņus redz.”

Tipiskas koksaki vīrusa pazīmes ir izsitumi uz ādas, kas pārvēršas mazos ūdeņainos pūslīšos.

Lielākoties pūslīši ir uz plaukstām un pēdām, bet var būt arī citās ķermeņa vietās, kā arī uz gļotādām. Visbiežāk uz gļotādām pūslīši ir mutē. Slimības sākumā var būt paaugstināta temperatūra, sāpes kaklā, iesnas. Kopumā slimības gaita ir viegla, jāsazinās ar ģimenes ārstu un jāārstējas mājās.

Koksaki vīruss ir viens no enterovīrusiem, tā ārstēšana lielākoties ir saistīta ar mājas režīmu un ādas kopšanu, lai bērnam mazinātu niezi. Ja tomēr pūlīši ir nokasīti, jāraugās, lai rētās neiekļūst kādas citas infekcijas izraisītāji. Ja saslimšanas sākumā temperatūra ir augsta, var iedot temperatūru mazinošu līdzekli, teic Bērnu slimnīcas infektoloģe.

Koksaki vīruss ir lipīgs, bet lielākoties no tā cieš bērni. Ja inficējies pieaugšais, parasti viņam ir sāpes kaklā, stomatīts, ūdeņaini pūslīši uz mēles.

youtube icon
Abonēt youtube