Foto: Vlad/Flickr

Latviete Ilze Zariņa vada ziedu veikalu Ronaldo’s Flowers Droghedā, Īrijā. Uzreiz pēc kara sākuma Ukrainā viņa vērsusies vietējā avīzē ar aicinājumu vietējiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem sniegt atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri dodas bēgļu gaitās, un armijai. Tā kā Ilzes uzņēmums pilsētā ir labi pazīstams, viņas aicinājums guvis plašu rezonansi, un tikai pāris mēnešu laikā pēc latviešu uzņēmējas iniciatīvas savākti ap divus miljonus eiro vērti ziedojumi Ukrainas slimnīcām, kā arī bagātīgs humānās palīdzības klāsts karā cietušajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem.

“Sākumā domājām par palīdzību bēgļiem, taču jau ātri vien sapratām, ka atbalsts ir ļoti nepieciešams arī slimnīcām, kas uzņem karā ievainotos. Atsaucība bija tik liela, ka vietējās viesnīcas piedāvāja mums savas noliktavas, jo mums pašiem vairs nedbija, kur visu saziedoto uzglabāt. Vietējie iedzīvotāji nāca palīgā ar drēbēm, bērnu pārtiku, produktiem armijai, pamperu pakām, uzņēmumi ziedoja baterijas, armijas apģērbu, medicīnas iekārtas.

Pieteicās arī kompānija no Ņujorkas, kas apgādā ar slimnīcas gultām visu Lielbritāniju un Īriju, pieteicās lielākais cietums Apvienotajā Karalistē, kur sodu izcieš uz mūžu ieslodzītie. Viņi palīdz notīrīt un savest darba kārtībā saziedotos ratiņkrēslus.

Par to milzīgs paldies Anglijas HM Maghaberry cietuma pārvaldniekam Deividam Sevidžam (David Savage) un cietuma darbnīcas virsniekam Bobam Baudenam (Bob Bawden). Slimnīcas mums dod mobilos rentgena aparātus un citas iekārtas, pieslēgušās arī labdarības organizācijas, īpaši medaid4kids.com un Roberts Džounss (Robert Jones). Tīkls turpina paplašināties, un medicīnas preču apjoms vien ir vērtējams divu miljonu eiro apmērā. Mums nācās meklēt vairākas transporta kompānijas, lai izvestu saziedotās kravas,” stāsta Ilze Zariņa.

Līdz ar milzīgo atsaucību Ilze sapratusi, ka pašu spēkiem visu saziedoto Ukrainā nogādāt nespēs. Bijusi vajadzīga pārliecība, ka kravas nonāks Ukrainā ar 100% garantiju, nevis iesprūdīs kādā noliktavā Polijā – tādi gadījumi tobrīd tika plaši atspoguļoti presē.

Ilze sapratusi, ka vienīgais, kam lūgt palīdzību, ir Latvijas valsts. Dzirdīgas ausis viņa atradusi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), kur sākumā, padzirdot par ziedojumu apmēru, Ilzei pajautāja, vai viņa nejoko.

Lasiet arī: Krievvalodīgā latviete: Normāli krievi šobrīd karo ar «savējiem»

“VUGD palīdzēja mums sazināties ar ziedot.lv. Kad viņi apjauta ziedojuma apmērus – 200 slimnīcas gultu, vēlāk vēl 200 un pēc tam vēl, ratiņkrēsli, armijai domāts apģērbs, pārtika, higiēnas preces, bēgļiem nepieciešamās lietas, piemēram, 30 paletes mitro salvešu, – palīgā pieslēdzās “Uzņēmēji mieram”, kas palīdzēja koordinēt ātru kravu pārkraušanu no mūsu fūrēm uz “Uzņēmēji mieram” automašīnām un nogādāja Ukrainā – pavisam 10 kravas. Esam ļoti pateicīgi – bez šī atbalsta mēs diez vai būtu tikuši uz priekšu!” saka Ilze Zariņa.

Ziedojumus paredzēts vākt arī turpmāk. Ilze secina – galvenais, ka ir izdevies orientēties, kādā virzienā savu palīdzību vērst, jo cilvēki grib palīdzēt, saprot, ka nelaimē nonākušos nevar atstāt vienus, bet tieši saskaņotas un precīzi mērķētas darbības dod visātrākos un labākos rezultātus.

Saistītās tēmas: armijabēgļiKarškrievijakrievu armijaKrimaPutinsUkrainaukraiņiuzbrukums

youtube icon
Abonēt youtube