Foto: Pixabay

Ļoti iespējams, ka Latvijas ekonomikā ap gadu miju būs gaidāma sabremzēšanās, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, vēsta lsm.

Latvijas Bankas vadītājs skaidroja, ka šobrīd Latvijas ekonomika vēl aug, bet ekonomiski rudens būs grūts: “Augstākas cenas spiedīs mājsaimniecībām tērēt mazāk, mērķēts atbalsts ir nepieciešams. Ļoti iespējams, ka ap gadu miju ekonomikā būs sabremzēšanās, bet par dziļu krīzi pašreiz runāt nav pamata.”

Vienlaikus viņš norādīja, ka mērķēts valdības atbalsts būs ļoti nepieciešams, jo augstās cenas rudenī liks mājsaimniecībām tērēt mazāk un eksportējošie uzņēmumi sajutīs, ka pasaules ekonomika aug lēnāk.

Savukārt saistībā ar to, ka  Eiropas Centrālā banka paaugstināja bāzes procentu likmi, lai mazinātu inflāciju, Kazāks uzskata, ka “šis nebūs ne pirmais, ne pēdējais procentlikmju solis”.

Lasiet arī: Uzsāk sarunas par digitālā eiro ienākšanu Eiropas Savienībā

Latvijas Bankas prezidents paskaidroja: “Tas tiek darīts ar mērķi, lai inflācijas sāpes būtu īsākas, lai tā neiesakņotos. Kad kara efekti pamazām izzudīs, naftas cenas vairs nekāps, tad nebūs tā inflācijas spirāle, kas to turpinās dzīt uz priekšu.”

youtube icon
Abonēt youtube