Foto: Saeima/Flickr

Ņemot vērā situāciju, ka trešdaļai no tiem, kas kandidē uz 14.Saeimu nav pat augstākās izglītības, portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par obigātu augstāko izglītību Saeimas deputātiem.

Uz 14. Saeimu kandidē 1 832 kandidāti, no kuriem 34 ir ar pamata izglītību, bet 432 – vidējo izglītību. 58 ir bezdarbnieki, bet vairāki desmiti norādījuši, ka pēc profesijas ir sētnieki, šoferi, pavāri un skaistumkopšanas speciālisti.

“Likumdošana nenosaka izglītības līmeni vai profesionālās zināšanas, kādām jāpiemīt deputāta kandidātam. Tāpat netiek pārbaudītas kandidātu zināšanas par valsts likumdošanu un Saeimas darbu. Tāpēc par Saeimas deputātu var kļūt personas, kurām trūkst izpratnes par deputāta darbu un tā nozīmi. Deputāta darbs prasa augstu kvalifikāciju, un deputātiem ir jābūt speciālistiem ar zināšanām, kā strukturēti virzīt valsti uz labklājību, tāpēc ir jābūt noteiktam minimālajam izglītības līmenim, kas ļauj kandidēt uz Saeimu. Saeimas vēlēšanu likuma 1. nodaļas 5. pants ir jāpapildina ar punktu, kurā noteikts, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas bez pabeigtas augstskolas izglītības,” norāda iniciatīvas autore Maija Ludbārža.

“Sabiedrībai, kura vienu reizi četros gados ievēl savus priekšstāvjus, ir jābūt nešaubīgai, ka ievēlētie deputāti ir profesionāļi ar pienācīgu izglītību,” teikts pieteikumā.

Šīs Saeimas vēlēšanas solās būt īpaši izaicinošas, jo ir ārkārtīgi daudz — veseli 19 — politisko spēku, no kuriem jāizvēlas, un apmeklējums arī varētu būt vēl mazāks nekā 13.Saeimas vēlēšanās. Aplūkojot izglītības līmeni kandidējošās partijās, rodas nopietnas pārdomas, cik kvalitatīvi šīs partijas spētu strādāt valsts labā.

Vairākās partijās aptuveni trešajai daļai kandidātu nav augstākās izglītības, tikai vidējā vai pat pamatizglītība, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie dati. Ir arī partijas, kurās desmitā daļa kandidātu līdz šim dzīvē iztikuši ar vidējo izglītību.

Kopumā augstākā izglītība ir 74,6% kandidātu, kas nozīmē, ka atlikušajiem 25,4% ir vidējā vai pamatizglītība.

Lasiet arī: Saeima aicina ES apturēt vīzu izsniegšanu krieviem un baltkrieviem

youtube icon
Abonēt youtube