Foto: Pexels

Kādi ieteikumi vien neeksistē attiecībā uz diētām un ēšanas paradumiem, kas jāņem vērā, ja gribas notievēt! Tā, piemēram, ja ir vēlme atbrīvoties no pāris liekiem kilogramiem, arvien biežāk nākas dzirdēt apgalvojumus, ka efekts būs vienīgi tad, ja pilnībā atteiksies no saldumiem, produktiem, kas satur cieti, kā arī dzersi litriem šķidruma dienā. Taču vai patiešām tā arī ir un šos “likumus” ievērojot tu nekaitē savai veselībai?

Patiesībā vārds “diēta” (diaita) tulkojumā no grieķu valodas nozīmē īpašu dzīvesveidu, kura būtība slēpjas vienkāršā patiesībā – svarīgi ir nevis tas, ko mēs ēdam, bet gan, kā un kādā diennakts laikā. Tas nozīmē vien to, ka badošanās un pilnīga atteikšanās no pārtikas produktiem, ko pieprasa organisms, ir vien liela sevis mocīšana.

Mīts: Cukurs ne vien kaitē veselībai, bet arī rada liekos kilogramus

Ja nevēlies iedzīvoties liekajos kilogramos, cukuram nav vēlams pat skatīties virsū, droši vien apgalvo ne viens vien tev apkārt. Patiesībā cukurs – vērtīgās glikozes, kas labvēlīgi ietekmē smadzenes, piegādātājs – nodrošina ne vien labu garastāvokli, bet sniedz arī papildus enerģiju.

Jāņem vērā, ka dažādos diennakts laikos organisms spēj uzņemt noteiktu daudzumu kaloriju tā, lai tās neiet labumā. Tā, piemēram, ēdienu, kas apēsts no rīta, organisms spēj pārvērst enerģijā visai dienai. Un pat šķēle treknas kūkas vai pāris gabaliņu šokolādes tiek pārvērsti enerģijā, tādēļ ir ne vien figūrai nekaitīgi, bet pat ļoti ieteicami. Savukārt pusdienās uzņemts cukurs organismam būs jau lieks, bet vakariņās – pavisam nevajadzīgs, jo organisms jau noskaņojas uz miegu un tam enerģija nav nepieciešama. Tādēļ visas pusdienlaikā un jo īpaši vakarā iegūtās kalorijas organisms “atliek” uz rītu, taču diez vai organisms arī no rīta tās apstrādās, jo būs jauna diena un, protams, arī jauns ēdiens.

Diētas būtība ir nevis pilnīga atteikšanās no ēdiena, bet gan mazāka daudzuma uzņemšana. Ja neparko nespēj atteikties no saldumiem, izvēlies mazāk kaitīgos, piemēram, piena šokolādes vietā apēd rūgto, pamazām gardumus nomainot uz mazāk saldiem.

Mīts – Lai notievētu, jāizdzer vismaz divi litri šķidruma dienā

Tiek uzskatīts, ka šķidrums organismu atbrīvo no šlakvielām, kā arī nomāc izsalkuma sajūtu, tādēļ tas lielos kvantumos ir obligāta diētas sastāvdaļa. Bez šaubām, šķidrums organismam ir nepieciešams, taču liels tā daudzums nepaātrinās tauku pazušanu, kā maldīgi tiek uzskatīts. Vēl jo vairāk – gāzētie dzērieni, kā arī sulas pakās satur cukuru un konservantus, kas tievēšanas kūrei drīzāk kaitēs, nekā dos kādu labumu. Savukārt tīrs ūdens starp ēdienreizēm patiešām palīdzēs organismam atbrīvoties no šlakvielām un toksīniem. Kā alternatīvu šķidrumam var izmantot arī ļoti sulīgus augļus.

Vidējais šķidruma daudzums, kas tiek uzņemts ar tēju, ūdeni, sulām, zupām un citiem šķidrumiem, ir no pusotra līdz trīs litriem dienā. Taču ir cilvēki, kuriem liekais svars rodas no šķidruma aiztures organismā, – šajos gadījumos aizrauties ar pārmērīgu šķidruma lietošanu nevajadzētu, – jādzer tik daudz, cik gribas.

Mīts – Veselības labad jāatsakās no kartupeļiem, maizes, kukurūzas un citiem cieti saturošiem pārtikas produktiem

Cieti saturošie pārtikas produkti tiek uzskatīti par neveselīgiem, jo ir trekni un satur ļoti daudz kaloriju, kaut gan patiesībā pie tā vainojams to nepareizais pagatavošanas veids. Protams, lielā eļļas daudzumā cepti kartupeļi patiesi nebūs veselīgi, taču cieti saturošie produkti ir organismam nepieciešami, jāmāk vien tos pareizi gatavot un kombinēt. Tā, piemēram, maize, piekosta klāt zupai, kurā nav kartupeļu, ir pat ļoti nepieciešama, jo kartupeļu ciete organismu nodrošina ar enerģiju. Kombinē ēdienreizes tā, lai tajās būtu tikai viens no pārtikas produktiem, kas satur cieti, nevis vairāki. Neliec uz galda makaronus, kartupeļus, pupas kopā ar gaļu vai zivīm.

Mīts – Greipfrūtu sula sadedzina taukus un palīdz notievēt

Pēdējā laikā arvien biežāk tiek apgalvots, ka greipfrūtu sula palīdz atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, kaut gan patiesībā tā nav, jo tādu pārtikas produktu, kas sadedzina taukus, nemaz nav. Saprātīgos daudzumos lietots, greipfrūts palīdz gremošanas sistēmai, paātrinot ēdiena pārstrādi un aktivizējot aknu darbību. Taču diez vai izdosies notievēt, ēdot greipfrūtus un tajā pat laikā neveicot fiziskus vingrinājumus, kā arī nesamazinot uzņemto kaloriju daudzumu.

Turklāt šis citrusauglis var mazināt efektivitāti virknei medikamentu. Ir pat pierādīts, ka sievietes var palikt stāvoklī, lietojot pretapaugļošanās tabletes un tajā pat laikā lielos  daudzumos dzerot greipfrūtu sulu. Tāpat greipfrūtu sula samazina antidepresantu efektivitāti.

Lasiet arī: Rīta kafija sarunājas | Jāpieliek punkts sevis spīdzināšanai par katru apēsto konfekti vai kūkas gabaliņu

Saistītās tēmas: dietaMīti

youtube icon
Abonēt youtube