Foto: Pexels

91 gada vecumā otrdien, 30.augustā, pēc ilgas slimības mūžībā devies bijušais PSRS vadītājs Mihails Gorbačovs, atsaucoties uz Krievijas ziņu aģentūrām, vēsta lsm.

“Šovakar pēc smagas un ilgas slimības miris Mihails Gorbačovs,” pavēstīja Maskavas Centrālās klīniskās slimnīcas pārstāvji.

Paredzams, ka Gorbačovs tiks apbedīts Novodevičjes kapsētā Maskavā, kur atdusas viņa dzīvesbiedre Raisa. Bēru datums vēl nav noteikts.

Gorbačovs ir iegājis vēsturē kā “PSRS kapracis”, jo viņš sāka reformas, kuru mērķis bija glābt Padomju Savienību, bet šis process vainagojās ar PSRS sabrukumu un Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Krievijā daudzi tā arī nespēja piedot Gorbačovam, ka viņš sagrāvis “diženu lielvalsti”, pie kuras atjaunošanas pašlaik ar bruņota spēka palīdzību ķēries tagadējais Kremļa saimnieks Vladimirs Putins.

Putins, kurš PSRS sabrukumu savulaik raksturoja kā “XX gadsimta lielāko ģeopolitisko katastrofu”, izteicis līdzjūtību Gorbačova tuviniekiem. Toties savu nostāju nav slēpuši Krievijas komunisti, kas Gorbačovu nosaukuši par “nodevēju”.

Gorbačovs bija pēdējais PSRS vadītājs. Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra amatā viņš darbojās no 1985. līdz 1991.gadam.

Saistītās tēmas: GorbačovskrievijaPadomju savienībaPutins

youtube icon
Abonēt youtube