Foto: Jeroen Akkermans/Flickr

Gruveši un iznīcība – šādi skati, gluži kā no šausmu filmām par apokalipsi, paveras Ukrainas armijas atbrīvotajā Izjumā, kas teju pusgadu bijusi Krievijas okupēta.

Pilsētā sagrautas daudzstāvu dzīvojamās mājas un privātmājas, iznīcināti tilti, bet visapkārt plešas Z – tehnikas kapsētas. Nopostītas arī pilsētas skolas.

Izjuma krievu okupācijā bijusi gandrīz pusgadu. Krievijas armija teju pilnībā iznīcinājusi pilsētu, tās iedzīvotājiem ilgstoši dzīvojot bez gāzes, elektrības, kanalizācijas, un slēpjoties pagrabos.

Līdz karam Izjumā dzīvojuši gandrīz 50 000 cilvēku. Pēc Ukrainas varas iestāžu aplēsēm, dzīvību zaudējuši aptuveni 1 000 Izjumas iedzīvotāju.

Ukrainas varasiestādes ceturtdien, 15.septembrī, no Krievijas bruņotajiem spēkiem atgūtajā Izjumas pilsētā ir atradušas masu kapu ar 440 cilvēku mirstīgajām atliekām, ziņo britu medijs The Guardian.

Harkivas apgabala galvenais policijas izmeklētājs Serhijs Bolvinovs pastāstīja, ka daļa cilvēku ir gājuši bojā Krievijas armijas īstenotajās apšaudēs un gaisa uzlidojumos. Izjumas iedzīvotājs Sergejs Gorodko sacīja, ka starp simtiem apbedīto ir vairāki desmiti pieaugušo un bērnu, kas tika nogalināti Krievijas armijas veiktajā gaisa triecienā daudzdzīvokļu mājai.

Kā zināms, 11.septembrī Ukrainas armijai apjomīgā uzrukumā izdevies atbrīvot Izjumu. Tā tiek uzskatīta par vērtīgāko no ukraiņu atkarotajām teritorijām, jo ir svarīgs satiksmes mezgls, saukts par vārtiem uz Donbasu.

Pēc Ukrainas valdības datiem, kaitējums valsts infrastruktūrai, videi, pamatvajadzību un iztikas nodrošinājumam lēšams vairāk nekā 100 miljardu eiro apmērā un pieaug ik dienu.

Savukārt kopējās atjaunošanas vajadzības ir sasniegušas 750 miljardus eiro. Ievērojami zaudējumi ir nodarīti Ukrainas civilajai infrastruktūrai: izpostītas aptuveni 2 000 skolas un vairāk nekā 500 medicīnas iestādes; ir iznīcināti vairāk nekā 23 000 kilometru transporta infrastruktūras un vairāk nekā 59 miljoni kvadrātmetru dzīvojamās platības. Kritiskās infrastruktūras objektu un dzīvojamo platību atjaunošana ir prioritāra gan īstermiņā, gan ilgtermiņā.

Atbilstoši ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos biroja (UNHCR) šā gada 15.augustā sniegtajiem datiem, Krievijas iebrukuma dēļ savas mājas ir bijuši spiesti pamest teju 17 miljoni Ukrainas iedzīvotāju. Gandrīz 11 miljoni ir pametuši Ukrainas teritoriju, savukārt 6,6 miljoni ir iekšēji pārvietoti Ukrainā. Arvien vairāk ukraiņu atgriežas savā valstī – augusta vidū to skaits sasniedza 4,8 miljonus cilvēku. ANO dati liecina, ka Krievijas kara ietekmē humānā palīdzība nepieciešam turpat 18 miljoniem cilvēku.

youtube icon
Abonēt youtube