Foto: Jeroen Akkermans/Flickr

Daļai Krievijas iedzīvotāju sāk rasties šaubas, vai izsludinātā mobilizācija tiešām ir tikai daļēja, ja pavēstes sāk saņemt pat tie, kas nekad iepriekš nav dienējuši vai vispār ir miruši.

Tā kāda Burjatijas iedzīvotāja savā Facebook profilā stāsta, ka ceturtdien, 22.septembrī, pie viņas ieradušies iesaukšanas punkta pārstāvji, lai mobilizētu viņas brāli, kurš miris pirms diviem gadiem. Sākumā iesaukšanas punkta pārstāvji nav noticējuši sievietes sacītajam, ka brālis miris, taču vēlāk atvainojušies.

“Vēlos uzsvērt, ka brālis nekad nav dienējis armijā veselības stāvokļa dēļ!” raksta sieviete, retoriski vaicājot, kā lai pēc šāda gadījuma tic tam, ka mobilizācija ir tikai daļēja. “No vienas puses smieklīgi, ka viņiem visi dati veci, no otras – Burjatija, kā vienmēr, visai planētai pa priekšu – gatava piegādāt lielgabalu gaļu!”.

Tāpat Krievijas pilsētās notikušajos pretkara mītiņos aizturētajiem krieviem izsniegtas pavēstes par mobilizāciju, vēsta Nexta. Citi aizturētie atstāti iecirkņos uz nakti, lai nākamajā dienā tos vestu uz iesaukšanas punktu.

Mediji ziņo, ka kāds no jauniesauktajiem izlēcis pa iesaukšanas punkta logu un aizbēdzis, viņu šobrīd meklē policija.

Līdz pavēstes saņemšanai krievi drīkst pārvietoties valsts robežās, taču “labāk to nedarīt.” “Jūs varat mierīgi braukt komandējumā uz Krasnodaru vai Omsku, taču es jums neieteiktu braukt uz Turcijas kūrortiem. Atpūšaties Krimas un Krasnodaras apgabala kūrortos,” Valsts domes pārstāvja Andreja Kartapolova teikto rezervistiem citē Doždj.

Kā paziņojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, daļējas mobilizācijas rezultātā Krievijas armijā tiks iesaukti 300 000 rezervistu, ziņo Unian. Pēc viņa teiktā, tas ir 1,1% no kopējiem mobilizācijas resursiem.

Jāpiebilst, ka mobilizācija Krievijā ir izsludināta tikai trīs reizes – 1914.gada 18.jūlijā Pirmajā pasaules karā, 1941.gada 23.jūnijā Otrajā pasaules kara laikā un šā gada 21.septembrī pēc iebrukuma Ukrainā.

Ņemot vērā Krievijā izsludināto mobilizāciju bruņotajos spēkos, Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) aicina Krievijas valstspiederīgos, kas uzturas Latvijā, nekavējoties informēt dienestu, ja tiek saņemta pavēste par iesaukšanu Krievijas armijā. VDD atgādina, ka saskaņā ar Krimināllikuma 77.1 un 95.1 pantu Latvijas pilsoņiem (t.sk. dubultpilsoņiem), nepilsoņiem un ārzemniekiem, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā, par dienestu Krievijas bruņotajos spēkos un piedalīšanos karā pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem draud kriminālatbildība. Tāpat dubultpilsoņiem saskaņā ar Pilsonības likuma 24.panta pirmo daļu par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem var atņemt Latvijas pilsonību.

Lasiet arī: VIDEO | Putina uzvedība kļūst arvien dīvaināka – ieskats pēdējā samitā 

Informāciju par saņemtām mobilizācijas pavēstēm var sniegt, rakstot VDD uz e-pasta adresi dd@vdd.gov.lv vai zvanot uz dienesta diennakts tālruni 67208964. VDD garantē informācijas sniedzēju konfidencialitāti.

Kā zināms, kopš 24.februāra, kad agri no rīta Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, dzīvību zaudējuši aptuveni 55 000 krievu karavīru, 9 000 Ukrainas karavīru un 396 bērni. Kara dēļ dati nav pārbaudāmi. Bēgļu gaitās devušies vairāki miljoni cilvēku, no tiem Latvijā reģistrēti aptuveni 37 629. Kopš septembra sākuma Ukrainas armijai izdevies atkarot vairāk nekā 3 000 kvadrātkilometru okupētās teritorijas, kas ir vairāk nekā Krievija iekarojusi kopš aprīļa.

youtube icon
Abonēt youtube