Foto izgūts no NEXTA

Krievijas pilsētās notikušajos pretkara mītiņos aizturētajiem krieviem izsniegtas pavēstes par mobilizāciju, vēsta Nexta.

Citi aizturētie atstāti iecirkņos uz nakti, lai nākamajā dienā tos vestu uz iesaukšanas punktu, ziņo mediji.

Kopumā 38 pilsētās aizturēti vairāk nekā 1 300 pretestētāju, no tiem lielākā daļa ir sievietes, liecina OVD-Info dati.

Aizturēšana notikusi brutāli, cilvēkus velkot pa zemi un raujot aiz matiem. Kāda sieviete uz policijas iecirkni vesta būdama bezsamaņā. Visvairāk cilvēku aizturēts Maskavā un Sanktpēterburgā, taču desmitiem cilvēku aizturēti arī Irkutskā un citās Sibīrijas pilsētās.

Tāpat pēc mobilizācijas izsludināšanas krievi masveidā sākuši pamest valsti. Milzu rindas izveidojušās uz robežas ar Somiju, Gruziju, Kazahstānu un Mongoliju. Rekordātri izpirktas aviobiļetes uz galamērķiem Turcijā, Baltkrievijā, Apvienotajos Arābu Emirātos un citur.

Masu protesti izcēlās pēc Vladimira Putina paziņojuma trešdien, 21.septembrī, par daļēju mobilizāciju, aizbildinoties ar gatavību «aizstāvēt dzimteni, tās suverenitāti un teritoriālo integritāti».

Lasiet arī: VIDEO | Putina uzvedība kļūst arvien dīvaināka – ieskats pēdējā samitā

Norādīts, ka līdz pavēstes saņemšanai drīkst pārvietoties valsts robežās, taču “labāk to nedarīt.” “Jūs varat mierīgi braukt komandējumā uz Krasnodaru vai Omsku, taču es jums neieteiktu braukt uz Turcijas kūrortiem. Atpūšaties Krimas un Krasnodaras apgabala kūrortos,” Valsts domes pārstāvja Andreja Kartapolova teikto rezervistiem citē Doždj.

Kā paziņojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, daļējas mobilizācijas rezultātā Krievijas armijā tiks iesaukti 300 000 rezervistu, ziņo Unian. Pēc viņa teiktā, tas ir 1,1% no kopējiem mobilizācijas resursiem.

Jāpiebilst, ka mobilizācija Krievijā ir izsludināta tikai trīs reizes – 1914.gada 18.jūlijā Pirmajā pasaules karā, 1941.gada 23.jūnijā Otrajā pasaules kara laikā un šā gada 21.septembrī pēc iebrukuma Ukrainā.

youtube icon
Abonēt youtube