Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Marschalek/Flickr

“Lielajā Krievijas teritorijā ir parādījušās plaisas, spraugas, ja tā varētu teikt. Lai varētu izveidoties atlūzas no impērijas, ir vajadzīgi vairāki priekšnoteikumi,” intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā 1:1 norāda bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

“Kad cara impērija sabruka pēc 1917.gada revolūcijas, tādas valstis un tautas kā somi, igauņi, latvieši un lietuvieši visu 19.gadsimtu bija savā veidā tam gatavojušās. Tām bija attīstījusies nacionālā pašapziņa, izkopta sava kultūra un valoda, uzlabots izglītības līmenis tautā. Tagad dažādajām tautām, kas dzīvo Krievijas Federācijas sastāvā, vajadzīga kritiskā masa, kur sāk kristalizēties nacionālā apziņa un tautas sagatavotība,” norāda eksprezidente.

“Padomju Savienības atdzīvināšana, kā [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins ir iedomājies, ir pilnīgs murgs. Jau tas, kas no Padomju Savienības ir palicis un iekļauts Krievijas Federācijā, nav homogēna, vienota, “sacementēta”, absolūti uzticīga masa. Ir daļas, kur plaisā uzticība Kremlim,” teic bijusī prezidente.

Viņasprāt, ir potenciāls, ka Krievija sadrumstalosies, jautājums, cik tālu ir tikuši reģioni savā iekšējā attīstībā un apziņā, kas viņi ir un varētu būt. “Potenciāls sabrukumam ir,” uzskata Vīķe-Freiberga.

Kā zināms, kopš 24.februāra, kad agri no rīta Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, dzīvību zaudējuši aptuveni 57 750 krievu karavīru, 9 000 Ukrainas karavīru un 396 bērni. Kara dēļ dati nav pārbaudāmi. Bēgļu gaitās devušies vairāki miljoni cilvēku, no tiem Latvijā reģistrēti aptuveni 37 629. Kopš septembra sākuma Ukrainas armijai izdevies atkarot vairāk nekā 5 000 kvadrātkilometru okupētās teritorijas, kas ir vairāk nekā Krievija iekarojusi kopš aprīļa.

Lasiet arī: Bijušais VDK darbinieks: Putins ir ļoti bīstams cilvēks, kas lēmumus pieņem emociju iespaidā

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien, 21.septembrī, valstī izsludinājis daļēju mobilizāciju. Kā vēsta TASS, pēc Putina teiktā, Rietumi ir parādījuši, ka to mērķis ir iznīcināt Krieviju un ka tie ir mēģinājuši Ukrainas iedzīvotājus pārvērst par lielgabalu gaļu.

Mūsu mērķis ir atbrīvot Donbasu, izteicies Putins.

Kā paziņojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, daļējas mobilizācijas rezultātā Krievijas armijā tiks iesaukti 300 000 rezervistu, ziņo Unian. Pēc viņa teiktā, tas ir 1,1% no kopējiem mobilizācijas resursiem.

Tikmēr, kā vēsta Unian, interneta vietnē Google Krievijā meklētākā frāze ir “kā aizbraukt no Krievijas” – pēdējo reizi cilvēki tik ļoti par to interesējušies februāra beigās, pēc tam, kad Krievija iebruka Ukrainā.

youtube icon
Abonēt youtube