Foto: The Nuge/Flickr

Arvien vairāk biedējošu līdzību tiek saskatīts Kremļa un nacistu propagandā, salīdzinot ne vien valstsvīru teikto, bet arī izvēlētos datumus, kuros tiek pieņemti būtiski lēmumi.

Tā, piemēram, krievu politķim Sluckim pieder citāts “Pieeja var būt tikai viena – viena valsts un tās nākotne, viens prezidents un viena uzvara.” Līdzīgus vārdus savulak sacījis Trešā reiha politiķis Jozefs Gebelss: “Viena tauta, viena impērija, viens fīrers”, kā arī Ādolfa Hitlera līdzgaitnieks Rūdolfs Hess: “Partija – tas ir fīrers! Hitlers – tā ir Vācija, Vācija – tas ir Hitlers!”.

Kā zināms, Putins ne reizi vien iebrukumu Ukrainā attaisnojis ar retoriku, ka mūsdienu Ukrainu ir radījusi Krievija, Ukrainai atdaloties kā daļai no Krievijas vēsturiskās teritorijas. “Miljoniem cilvēku, kas tur dzīvoja, protams, neviens neko nejautāja. Un par situāciju Donbasā… Astoņus gadus, bezgala garus astoņus gadus, mēs darījām visu iespējamo, lai situācija atrisinātos mierīgiem, politiskiem paņēmieniem. Viss velti. Mierīgo cilvēku nogalināšana, blokāde, nirgāšanās par cilvēkiem, ieskaitot bērnus, sievietes, vecus cilvēkus, turpinās. Kā pie mums saka, ne gala, ne malas tam neredz. Nav iespējams bez līdzcietības skatīties uz tur notiekošo. To visu izturēt vairs nebūtu iespējams. Bija nekavējoties jāpārtrauc šīs šausmas, genocīds pret miljoniem cilvēku, kas cer vienīgi uz Krieviju.”

Lasiet arī: VIDEO | Mediji savāc pierādījumus, ka Putinam nekustas labā roka

Līdzīgi pirms vairāk nekā pusgadsimta runājis fīrers: “Teritorijās austrumos, kur dzīvo vāciešu mazākums, pret viņiem izturējās arvien sliktāk un sliktāk. Vairāk nekā miljons cilvēku ar vācu saknēm 1919 -1920.gadā tika atdalīti no to dzimtenes. Kā vienmēr, es esmu mēģinājis mierīgā ceļā panākt šī neizturamā stāvokļa pārskatīšanu un mainīšanos, taču viss izrādījās velti. Bija mēģinājumi attaisnot izturēšanos pret vāciešiem ar provokācijām no etnisko vāciešu puses. Es nezinu, kādas ir sieviešu un bērnu provokācijas, pret kuriem izturas slikti, kurus aiztur. Kādas ir to cilvēku provokācijas, pret kuriem izturējās zvērīgi un sadistiski, pat nogalināja. Es nezinu. Taču es zinu, ka neviena lielvalsts nespēj pasīvi noskatities uz to, kas galu galā notiek!”.

Zīmīgas līdzības saskatāmas arī datumos, kādos abu valstu līderi pieņem nozīmīgus lēmumus. Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs jau iepriekš bija paziņojis, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien, 30.septembrī, parakstīs «dokumentus», lai formāli anektētu okupētās teritorijas.

1939.gada 30.septembrī arī Hitlers bija parakstījis direktīvu par jaunām Reiha pagaidu politiskajām robežām austrumos.

Saistītās tēmas: Ādolfs HitlersarmijaKarškrievijaKrimaPutinsUkrainauzbrukums

youtube icon
Abonēt youtube