Foto: Harkivas apgabala Valsts policijas Izmeklēšanas nodaļa

No krievu okupantiem atkarotajās Harkivas apgabala teritorijās atrastas 534 cilvēku mirstīgās atliekas – to vidū ir 226 sievietes, 260 vīrieši, 19 bērni, bet 29 mirušo dzimums nav noskaidrots.

Apgabala deokupētajās teritorijās atklātas 22 krievu izveidotas spīdzinātavas, ziņo Unian.

Viena no spīdzināšanas vietām izveidota ēkas pagrabā, kur turēti gan karavīri, gan civiliedzīvotāji. Cilvēki dzīvi aprakti zemē, žņaugti, izvaroti, tiem vilktas virsū gāzmaskas ar gruzdošu lupatu.

“Šobrīd policijai ir skaidri zināms par tādiem spīdzināšanas veidiem kā dzīvu cilvēku aprakšana un gāzmasku ar gruzdošu lupatu izmantošana. Tāpat atrasts falla imitators, kaste ar izrautiem zobiem, vadi ar virvēm un kāda vīrieša pratināšanas ieraksts,” paziņojis apgabala Valsts policijas Izmeklēšanas nodaļas priekšnieks Sergejs Bolvinovs. Pēc viņa teiktā, jau noskaidrotas spīdzināšanai pakļauto ukraiņu karavīru personības.

Iepriekš medijos izplatīta informācija, ka krievu okupanti sagūstītajiem rāvuši ārā zelta zobus, jo notikumu vietā atrasta kaste ar lieliem zelta zobu protēžu krājumiem, taču vēlāk izrādījies, ka patiesībā kaste piederējusi vietējam zobārstam, noskaidrojuši BIld žurnālisti.

Okupanti nozaguši kasti ar zobiem, domājot, ka tie ir no zelta, taču, kā izrādījies, tas tā nav.

Kā ziņots, arī Balaklejā krievu okupanti bija izveidojuši spīdzināšanai paredzētas koncentrācijas nometnes, savā Facebook profilā iepriekš ziņojis apgabala Valsts policijas Izmeklēšanas nodaļas priekšnieks Sergejs Bolvinovs.

Lasiet arī: Putins uz Ukrainu nosūtījis militāro kodolvilcienu

Pēc viņa sacītā, policijas iecirknī atradies okupantu štābs, bet pagrabos un blakusēkā ierīkots cietums un spīdzinātava vietējiem iedzīvotājiem, ziņo Unian.

Šajās spīdzināšanai paredzētajās telpās pastāvīgi atradušies vismaz 40 cilvēki, kuri divas reizes dienā baroti tikai ar putru.

Tiek norādīts, ka tādējādi tika meklēti cilvēki, kas ukraiņu armijai palīdzējuši iznīcināt krievu okupantus. Turklāt gadījumos, kad cilvēki tika atbrīvoti, bet jaunu, ko likt vietā, nebija, tie tika tvarstīti tieši uz ielas pie policijas iecirkņa. Kāds cilvēks “cietumā” pavadījis 46 dienas – krievu okupanti bija atraduši fotogrāfiju ar minētā cilvēka brāli ukraiņu armijas formastērpā, raksta Bolvinovs.

youtube icon
Abonēt youtube