Glorija Grevcova. Foto izgūts no Facebook @Glorija Grevcova

Otrdien, 1.novembrī, uz pirmo sēdi pulcējušies 14.Saeimas deputāta amata kandidāti, lai dotu svinīgo solījumu un apliecinātu to ar savu parakstu.

Daži no partijas Stabiitātei! ievēlētajiem svinīgo solījumu devuši latgaliski, tostarp skandalozā Glorija Grevcova, kura jau pamanījusies savā Tik Tok kanālā ievietot vairākus video no pirmās parlamenta sēdes.







Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē ievēlē balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Tās locekļi komisijas sēdē pārbauda vēlēšanu materiālus un sūdzības par vēlēšanām, ja tādas iesniegtas Centrālajā vēlēšanu komisijā. Komisija sagatavo ziņojumu Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu, informē Saeimas Preses dienests.

Tad deputāta amata kandidāti, kas ievēlēti 14.Saeimā, dod svinīgu solījumu: „Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.” Katrs jaunievēlētais deputāts solījumu apliecina ar savu parakstu.

Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima balso par lēmuma projektu par 14.Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlē Saeimas Prezidiju – Saeimas priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru.

Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uzskatāms, ka Ministru kabinets ir atkāpies, tādēļ sēdi noslēdz ar valdības paziņojumu par savu pilnvaru nolikšanu.  Līdzšinējā valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi jaunievēlētā Saeima sanāk uz pirmo sēdi novembra mēneša pirmajā otrdienā, kad arī beidzas iepriekšējās Saeimas pilnvaras.

Jau ziņots, ka 18.oktobrī Rīgas Austrumu prokuratūrā tika pieņemts lēmums par Grevcovas saukšanu pie kriminālatbildības par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Persona tiek apsūdzēta par to, ka viņa, būdama 14.Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāte, izpildot Saeimas vēlēšanu likumā noteiktās prasības deputātu kandidātiem, aizpildīja un parakstīja anketu, kurā norādīja apzināti nepatiesas ziņas par savu darbavietu un izglītību. Parakstītos dokumentus viņas partijas priekšsēdētājs, neapzinoties, ka personas parakstītā anketa satur nepatiesas ziņas, iesniedza Centrālajā vēlēšanu komisijā, informē prokuratūra.

Lasiet arī: Latvietis traģiskajās Halovīna svinībās Seulā: Bija grūti tikt prom no notikuma vietas

Tā kā persona atteicās paust savu attieksmi par viņai izvirzīto apsūdzību, 21.oktobrī pieņemts lēmums par krimināllietas nodošanu izskatīšanai Rīgas pilsētas tiesai.

Personai piemēroti drošības līdzekļi, kuri nav saistīti ar brīvības atņemšanu, proti, dzīvesvietas maiņas paziņošana un aizliegums izbraukt no valsts.

Par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu personu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu no 15 dienām līdz trīs mēnešiem, sabiedrisko darbu no 40 līdz 280 stundām vai naudas sodu līdz 100 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.

Jau vēstīts, ka šī gada 7.oktobrī Valsts policija sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 272.panta saistībā ar kāda deputāta kandidāta iespējami apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu valsts institūcijai – šajā gadījumā Centrālajai vēlēšanu komisijai. Veicot nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības un iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu, pirmdien, 17.oktobrī, kriminālprocess paātrinātā kārtībā nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu personu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka persona, būdama 14.Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāts, Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniegusi ziņas par sevi, t.sk. norādot informāciju sadaļā “Darba vieta un ieņemamie amati”, kā arī “Izglītība”. Šo ziņu sniegto patiesumu sagatavotajos dokumentos persona apliecināja ar savu parakstu, pēc kā parakstītos dokumentus nodeva personai, kura tos 2022.gada 13.jūlijā iesniedza Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Kriminālprocesā nopratināti vairāki liecinieki, tostarp no dažādām iestādēm un institūcijām gūtas un ziņas informācija, kam ir būtiska nozīme kriminālprocesā. Viena persona kriminālprocesā atzīta par aizdomās turēto. Personai piemēroti drošības līdzekļi, kuri nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Izmeklēšanas laikā gūtā informācija dod pamatu uzskatīt, ka persona ar savām darbībām izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru ir paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 272.pantā. Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, šī gada 17.oktobrī, atbilstoši Kriminālprocesa likuma 425.pantam, paātrinātā procesā kārtībā kriminālprocess nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu personu par nepatiesu ziņu sniegšanu valsts institūcijai.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu likumā paredzēts sods – īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai ar sabiedriskais darbs, vai naudas sods.

Tāpat ziņots, ka Valsts policija sākusi kriminālprocesu par jaunievēlētās partijas “Stabilitātei!” deputātes Glorijas Grevcovas iespējamo melošanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) par savu darbavietu. Grevcova CVK melojusi arī par savu izglītību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Policija sākusi kriminālprocesu par nepatiesu ziņu sniegšanu valsts institūcijai. Policija šīs ziņas sāka vērtēt līdz ar to publisku izskanēšanu, LTV norāda Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte.

Valsts policija vērtēs visu informāciju, ko Grevcova sniegusi CVK par sevi.

Grevcova norādījusi, ka ir padomniece kokapstrādes uzņēmumā SIA DOLO, lai gan patiesībā tur strādājusi pavisam īsu brīdi, turklāt kā palīgstrādniece.

“Taisnība ir tāda, ka viņa strādāja no 2013.gada maija līdz 2014.gada augustam. Man bija liels šoks, ka cilvēks, kurš ir strādājis par palīgstrādnieku, norāda – padomnieks. [Jums vispār ir šāds amats uzņēmumā? – red.] Nē, nē, mēs esam mežizstrādes un saimnieciskās darbības uzņēmums, nav tāda ne štata, nekā cita,” raidījumam TV3 Ziņas norāda SIA Dolo pārstāve Kristīna Lapsa.

Uzņēmums gan Grevcovai, gan partijai aicināja šo informāciju izņemt, taču tas nenotika. Melots tādēļ, ka citas oficiālas darbavietas viņai nav bijis. Ņemot vērā soctīklu aktīvistes slavu, visnepatīkamākais ir, ka uzņēmumu tagad sasaista ar prokremliski noskaņotu cilvēku, vēsta raidījums.

Centrālās vēlēšanu komisijas pieejamā informācija liecina, ka Grevcova dzimusi 1988.gadā, dzīvo Ropažu novadā, un viņai ir augstākā izglītība – Latvijas Sporta akadēmijā iegūta pedagoga specialitāte.

Tikmēr plašāka sabiedrība Grevcovu pazīst kā videoblogeri un tiktokeri, kā arī internetā daudz tiek runāts par viņu kā intīmo pakalpojumu sniedzēju.

Saistītās tēmas: 14.SaeimaGlorija GrevcovaStabilitātei!

youtube icon
Abonēt youtube