Krišjānis Kariņš. Foto: Aron Urb/Flickr

Jauno valdību veidojošās partijas – apvienība “Jaunā Vienotība” (JV), “Apvienotais saraksts – Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu apvienība, Liepājas partija” (AS) un “Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”” (NA) – ceturtdien, 3.novembrī, parakstījušas sadarbības memorandu par koalīcijas veidošanas principiem.

Memorandu ar parakstiem partiju vārdā apliecinājuši JV valdes priekšsēdētājs, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, AP līdzpriekšsēdētāji Edvards Smiltēns, Edgars Tavars un NA valdes priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Memoranda ievadā norādīts, ka partijas apliecina gatavību uzņemties atbildību par Latvijas valsts attīstību un tautas labklājību, kā arī vienojas par valdības izveidošanas pamatprincipiem un kopīgi izvirzītajiem mērķiem – valsts drošības stiprināšanu, ekonomikas izaugsmi un sociāli taisnīgas, iekļaujošas sabiedrības attīstību, lai nodrošinātu efektīvu, stabilu un profesionālu valdības darbu sabiedrības interesēs līdz 14.Saeimas pilnvaru termiņa beigām.

Atbilstoši memorandam, nākamās valdības darbības pamatprincipi būs trīs – proporcionalitātes princips attiecībā uz partiju pārstāvniecību valdībā un lēmumu pieņemšanu Sadarbības sanāksmēs, pēctecības princips iepriekšējās valdības iesākto reformu pilnveidošanā un turpināšanā, kā arī solidāras atbildības princips par Saeimas uzticību saņēmušā Ministru prezidenta un viņa aicināto ministru darbību.

Memorandā uzskaitīti prioritārie nākamās valdības sasniedzamie mērķi un īpaši izcelti koalīcijas sadarbības punkti valdības veidošanā, vienlaikus apņemoties pēc memoranda parakstīšanas izstrādāt valdības deklarāciju un rīcības plānu, kurā memorandā minētās prioritātes tiks izvērstas un paplašinātas, aptverot visus būtiskos nākamās valdības darāmos darbus.

Lasiet arī: Šlesera palīdze Saeimā būs influencere Armaņeva

Prioritāro mērķu sasniegšanai partijas memorandā apņemas pilnveidot valsts pārvaldību esošo resursu ietvaros, iedibinot elastīgus horizontālās sadarbības mehānismus. Memorandā iekļauta vienota partiju apņemšanās izveidot Klimata un enerģētikas ministriju, kas atbild par klimata pārmaiņu un enerģētikas politikas ieviešanu, noteikt Ekonomikas ministriju kā atbildīgo par nodarbinātības politiku, noteikt Labklājības ministriju kā atbildīgo par bērnu atbalsta politiku un noteikt vienu atbildīgo ministriju par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju politiku.

youtube icon
Abonēt youtube