Publicitātes foto

Rīgā un Pierīgā atsevišķos gadījumos dzīvokļu jaunajos projektos tirgus vērtība divu gadu laikā pieaugusi pat par 40 000 eiro un vairāk, liecina nekustamo īpašumu starpniecības, vērtēšanas un konsultāciju uzņēmuma “Arco Real Estate” veiktās aplēses.

Kopš 2009.gada otrās puses, kad nekustamo īpašumu tirgus ekonomiskās krīzes ietekmē bija noslīdējis savā zemākajā punktā, īpašumu vidējā cena praktiski visos segmentos ir tikai pieaugusi, straujāko kāpumu piedzīvojot tieši pēdējo gadu laikā. Piemēram, ņemot vērā notikušo darījumu summas, Rīgas lielāko mikrorajonu sērijveida dzīvokļu vidējā cena pēdējo piecu gadu laikā palielinājusies no 711 eiro līdz 974 eiro par kvadrātmetru, pīķi sasniedzot šī gada jūnijā. Tāpat ievērojams cenu pieaugums fiksēts arī jauno projektu mājokļiem. Vienlaikus der atcerēties, ka cena, par kādu tiek pārdots īpašums, ne vienmēr ir vienāda ar īpašuma tirgus vērtību.

Kā norāda SIA “Arco Real Estate” valdes loceklis un vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs, īpašuma tirgus vērtība ir aprēķināta summa, par kādu vērtēšanas datumā īpašumam būtu jāpāriet no viena īpašnieka pie otra savstarpēji nesaistītu pušu darījumā starp labprātīgu pārdevēju un labprātīgu pircēju pēc atbilstoša piedāvājuma, katrai no pusēm rīkojoties kompetenti, ar aprēķinu un bez piespiešanas. Tas nozīmē, ka īpašuma vērtība nevar būt pārdevēja pēc subjektīviem principiem noteikta īpašuma pārdošanas cena. Īpašuma vērtību var aprēķināt tikai sertificēts vērtētājs, balstoties uz pieejamās informācijas par konkrētajā apkārtnē veiktajiem darījumiem, individuālajiem kritērijiem, savas pieredzes un zināšanām. “Nosakot īpašumu vērtību, vērtētājs fiksē iepriekš notikušus darījumus, kas attiecināmi uz izvēlēto objektu. Ja darījumu summas, salīdzinot ar iepriekšējo trīs līdz sešu mēnešu pārskata periodu, ir gājušas uz augšu, arī konkrētā objekta tirgus vērtība pieaugs.

Ilgtermiņā jebkura īpašuma vērtībai ir pieaugoša tendence, kas, galvenokārt, saistīts ar naudas vērtības samazināšanos. Tāpēc ne velti tiek teikts, ka brīvus naudas līdzekļus visprātīgāk ieguldīt tieši nekustamajā īpašumā,” skaidro Laukalējs.

Tiesa, īpašumu vērtības pieauguma kontekstā ne visi nekustamo īpašumu segmenti šobrīd ir vienlīdz perspektīvi. Par riskantāko viennozīmīgi varētu uzskatīt padomju laiku apbūvi. Ja sērijveida dzīvokļu cenas šī gada pirmajā pusgadā vēl turpināja pieaugt, turklāt salīdzinoši strauji, tad pašlaik jau ir novērojams cenu kritums, ko pamatā ietekmējusi situācija ar energoresursu sadārdzināšanos. “Tie cilvēki, kuriem īpašumā ir šādi dzīvokļi un kuri tos līdz šim ir spējuši puslīdz veiksmīgi izīrēt, ir sapratuši, ka, pieaugot komunālo maksājumu slogam, īrniekus, kuri būs gatavi nosegt izmaksu starpību, būs atrast aizvien grūtāk. Tāpēc daļa īpašnieku ir pieņēmuši lēmumu šos īpašumus pārdot, ko redzam arī esošajā mājokļu piedāvājumā. Un, jo lielāks piedāvājums, jo cena slīd uz leju,” tirgus situāciju pamato Laukalējs.

Lasiet arī: VIDEO | Rēzeknes mērs padomju pieminekļa nojaukšanu dēvē par vandalisma aktu

youtube icon
Abonēt youtube