Foto: Madara Lieciniece/Flickr

Biedrība “Tavi draugi” aicina šogad Lāčplēša dienā pieminēt un godināt Latvijas brīvības cīņās kritušos, vienlaikus sniedzot arī praktisku atbalstu Ukrainas karavīriem, kuri nepagurstoši cīnās par savas valsts un Eiropas brīvību. Šogad paralēli svecīšu nolikšanai pie Rīgas pils, 11.novembra krastmalā, iedzīvotāji aicināti atnest arī otru svecīti vai sveču pārpalikumus, ko nodot “Tavi draugi” punktā ierakumu sveču izgatavošanai Ukrainas armijai.

Biedrības Lāčplēša dienas sveču pieņemšanas punkts atradīsies pie Lielā Kristapa skulptūras un tas darbosies no plkst. 17.00 līdz plkst. 22.00. Ziedotās sveces un sveču atlikumi tiks izmantoti, lai izgatavotu ierakumu sveces Ukrainas aizstāvju vajadzībām. Ar Rīgas domes atbalstu arī atlikumi no 11.novembra krastmalā un pie Rīgas pils aizdedzinātājām svecēm tiks nodoti ierakumu sveču izgatavošanai. Sveču savākšanā brīvprātīgi iesaistījusies Rīgas 21.vidusskola un tās audzēkņi, informē biedrība.

Tāpat biedrība “Tavi draugi” novembrī organizē akciju “Draugu sveču mēnesis”. Tās ietvaros ikviens ir aicināts izgatavot ierakumu sveces, izmantojot gofrēto kartonu, konservu bundžu un parafīnu, ziedot sveču izejmateriālus vai veikt mērķa ziedojumu izejvielu sagādei. Ierakumu sveces pakāpeniski tiek nogādātas Ukrainā valsts aizstāvju atbalstam.

Biedrības noliktavā, Ventspils ielā 50, Rīgā, katru novembra otrdienu, ceturtdienu (no plkst. 14.00 līdz 18.00) un sestdienu (no 10.00 līdz 18.00) notiek ierakumu sveču gatavošanas darbnīcas. Plānots, ka akcija turpināsies līdz nākamā gada sveču mēnesim – februārim.

“Lāčplēša dienā visā Latvijā deg svecītes gaišā mūsu varoņu piemiņā. Šogad aicinām šo vēsturisko un skaisto tradīciju padarīt arī praktiski noderīgu. Pirmās Ukrainā nogādātās Latvijas iedzīvotāju izgatavotās sveces jau silda karavīrus ierakumos un tiek ļoti novērtētas. Karavīri tās izmanto, lai uzsildītu ūdeni, pagatavotu maltītes un lai sasildītos paši. Ierakumu sveču akcija ir tikai sākusies, bet jau esam saņēmuši vairākus tūkstošus Latvijas iedzīvotāju, tostarp uzņēmumu darbinieku, pensionāru, skolēnu un bērnudārznieku gatavoto sveču, ko pakāpeniski nogādājam Ukrainā. Akcija turpināsies vismaz līdz februārim. Var šķist, ka izdegušas sveces gals ir neliela lieta, bet, pārkausējot to ierakumu svecē, tas šoziem kalpos kā vienīgais siltuma avots kara zonā tepat, kaimiņos,” stāsta biedrības “Tavi draugi” pārstāve Beāte Bēvalde.

Lasiet arī: Digitalizēti dati par 800 000 apbedītu personu Rīgā

Kā zināms, kopš 24.februāra, kad agri no rīta Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, dzīvību zaudējuši aptuveni 78 690 krievu karavīri, ap 10 000 Ukrainas karavīru un ap 430 bērnu.  Kara dēļ dati nav pārbaudāmi. Bēgļu gaitās devušies vairāki miljoni cilvēku, no tiem Latvijā reģistrēti aptuveni 37 629. Kopš septembra sākuma Ukrainas armijai izdevies atkarot vairāk nekā 5 000 kvadrātkilometru okupētās teritorijas, kas ir vairāk nekā Krievija iekarojusi kopš aprīļa.

youtube icon
Abonēt youtube