Foto: Pexels

Visvairāk Latvijā nodarbināto ukraiņu bēgļu strādā sabiedriskās ēdināšanas nozarē, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati. Pašlaik nozarē strādā un ienākumus gūst 485 cilvēki, kas, bēgot no kara, patvērumi raduši mūsu valstī.

Visvairāk ukraiņu ir pavāri – 224, virtuves darbinieki – 189 un viesmīļi – 103, informē Latvijas Restorānu biedrība.

Visvairāk ukraiņu ir nodarbināti Rīgas un Pierīgas ēdināšanas uzņēmumos, pārsvarā tās ir sievietes, kas kopā ar bērniem un mazbērniem devušās bēgļu gaitās, kamēr vīrieši aizstāv savu valsti pret Krievijas uzbrukumu.

“Mūsu uzņēmumam ir sena pieredze ar ukraiņu darbiniekiem. Vēl pirms kara pie mums strādāja divi ukraiņu puiši, kas, karam sākoties, devās atpakaļ uz Ukrainu, lai aizstāvētu savu valsti. Mēs priecājamies, ka viņi ir dzīvi un veseli, turklāt jau kļuvuši par kara varoņiem un savos sociālo tīklu ierakstos ar labiem vārdiem piemin arī Latviju. Savukārt pašlaik pie mums strādā vairākas ukraiņu sievietes, kas pirms tam nav strādājušas ēdināšanas nozarē, bet ātri mācās un ar lielu atbildības sajūtu veic savus pienākumus. Ukraiņi saņem tieši tādu pašu atalgojumu un attieksmi kā pārējie uzņēmuma darbinieki, tiek integrēti vienotā komandā,” norāda Jūrmalas restorāna «36. līnija» līdzīpašnieks un šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Saskaņā ar VID datiem, kopējais Latvijā strādājošo ukraiņu skaits ir 7 069 personas. Pēc nodarbināto skaita ēdināšanas nozarei seko būvniecības un mazumtirdzniecības nozares, kurās attiecīgi nodarbināti – 331 un 304 Ukrainas pilsoņi.

Kā zināms, kopš 24.februāra, kad agri no rīta Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, dzīvību zaudējuši aptuveni 78 690 krievu karavīri, ap 10 000 Ukrainas karavīru un ap 430 bērnu.  Kara dēļ dati nav pārbaudāmi. Bēgļu gaitās devušies vairāki miljoni cilvēku, no tiem Latvijā reģistrēti aptuveni 37 629. Kopš septembra sākuma Ukrainas armijai izdevies atkarot vairāk nekā 5 000 kvadrātkilometru okupētās teritorijas, kas ir vairāk nekā Krievija iekarojusi kopš aprīļa.

Lasiet arī: Vāc parakstus par aizliegumu smēķēt dzīvoklī, ja pret to iebilst kaimiņi

Saistītās tēmas: armijabēgļiKarškrievijaKrimaPutinsUkrainaukraiņiuzbrukums

youtube icon
Abonēt youtube