Foto: UNDP Ukraine/Flickr

Hersonas apgabalā, Dņepras kreisajā krastā, krievu iebrucēji turpina laupīt un ar kravas automašīnām izvest privātpersonām un Ukrainas valstij nozagtos īpašumus, norādījis Hersonas apgabala padomes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jurijs Soboļevskis.

Laupīšanas apmēri ir tik lieli, ka okupantu “valdība” bija spiesta noteikt kravas automašīnu izbraukšanas ierobežojumus, ziņo Unian.

“Tagad situācija ir šausmīga kreisajā krastā, jo cieš mūsu civiliedzīvotāji. Šobrīd notiek vērienīga laupīšana, krievu iebrucēji vienkārši ar kravas automašīnām izved privātajiem uzņēmumiem, kā arī valsts un pašvaldību uzņēmumiem nolaupītos īpašumus. Mērogs jau ir tik liels, ka okupantu “iestādes” bija spiestas aizliegt kravas transporta izbraukšanu no Hersonas apgabala teritorijas, ko var veikt tikai ar atsevišķu rakstisku atļauju un caurlaidēm. Jo viņi [krievi] tagad tādos mērogos cenšas visu izvest uz Krimu, bet pēc tam uz Krievijas Federāciju, ka pat okupantu valdība saprot – drīz vispār vairs nekā nepaliks,” uzsvēra Soboļevskis.

Viņš piebilda, ka iebrucēju noskaņojums Hersonas apgabala kreisajā krastā nav tikai panisks, viņi jau redz, ka ir zaudējuši šo karu.

“Ja agrāk teicām, ka okupantu noskaņojums ir tuvu panikai, tad tagad viņi vispār nesaprot, kas notiek. Pēc tam, kad Ukrainas bruņotie spēki izcili īstenoja Hersonas apgabala labā krasta daļas deokupācijas plānu, kad iebrucēji vienkārši bija spiesti pamest Hersonu, jo pretējā gadījumā viņi visi šeit būtu iznīcināti, noskaņojums tiešām ir panisks. Viņi vairs nesaprot, par ko viņi cīnās, viņi redz, ka jau ir zaudējuši šo karu,” uzsvēra Soboļevskis.

Kā vēstīts, Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu 9.novembrī deva rīkojumu izvest Krievijas karaspēku no Dņepras upes labā krasta Hersonas apgabalā. Tajā pašā dienā Krievijas okupācijas spēku komandieris Ukrainā Sergejs Surovikins paziņoja, ka viņa armija atstāj Hersonas apgabala labo krastu.

Iebrucēji atkāpās uz kreiso krastu, daļu no Krievijas karaspēka elites sāka pārcelt uz frontes līniju Zaporižjes, Doņeckas un Luhanskas apgabalos.

Pēc Hersonas atbrīvošanas un Dņepras labā krasta attīrīšanas Ukrainas armija ir deokupējusi 52,5% jeb gandrīz 78 000 kvadrātkilometru no teritorijām, ko Krievija sagrābusi kopš šā gada 24.februāra, ziņo Unian.

Ukrainas bruņotie spēki jau ir atbrīvojuši vairāk nekā pusi no Krievijas karaspēka sagrābtajām Ukrainas teritorijām kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 24.februārī. Šādu secinājumu publicējis DefMon, kas jau kopš pirmajām kara dienām veido karadarbības kartes Ukrainā.

Lasiet arī: VIDEO | Magone paslīd uz ledus un pasmejas par sevi

Tajā pašā laikā gandrīz 71 000 kvadrātkilometru joprojām ir okupēti, ieskaitot daļu Nikolajevas apgabala, Hersonas apgabala kreiso krastu, Zaporižjes apgabala okupēto daļu, Harkivas apgabala atsevišķus ciemus, okupētā Donbasa teritoriju.

Ja ņem vērā 2014.gadā Krievijas sagrābtās Luhanskas un Doņeckas, kā arī Krimas teritorijas, tad aptuveni 20% Ukrainas joprojām ir okupēti – tie ir aptuveni 120 tūkstoši kvadrātkilometru. Tādējādi, pēc aplēsēm, pretuzbrukuma operāciju laikā Ukrainas bruņotie spēki atbrīvojuši 39% no visām kopš 2014.gada sagrābtajām teritorijām.

Kopš 24.februāra, kad agri no rīta Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, dzīvību zaudējuši aptuveni 84 600 krievu karavīru, vairāk nekā 10 000 Ukrainas karavīru un ap 430 bērnu.  Kara dēļ dati nav pārbaudāmi. Bēgļu gaitās devušies vairāki miljoni cilvēku, no tiem Latvijā reģistrēti aptuveni 37 629.

youtube icon
Abonēt youtube