Glorija Grevcova. Foto: Reinis Inkēns/Saeima/Flickr

Bēdīgi slavenā parlamentāriete Glorija Grevcova no Alekseja Rosļikova partijas “Sabilitātei!” Saeimā strādās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, kā arī Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā Grevcovas kolēģi būs Arvils Ašeradens, Inese Lībiņa – Egnere un Anna Rancāne no “Jaunās vienotības”, Augusts Brigmanis un Jānis Vucāns no “Zaļo un zemnieku savienības”, Aleksandrs Kiršteins un Ināra Mūrniece no “Nacionālās apvienības”, Linda Liepiņa no partijas “Latvija pirmajā vietā”, Leila Rasima no partijas “ Progresīvie” un Didzis Šmits no “Apvienotā saraksta”.

Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā Grevcovas kolēģi būs Mārtiņš Daģis, Andrejs Judins, Anna Rancāne un Agita Zariņa – Stūre no “Jaunās vienotības”, Artūrs Butāns, Jānis Dombrava no “Nacionālās apvienības”, Raimonds Bergmanis, Ingmārs Līdaka no “Apvienotā saraksta”, Oļegs Burovs un Ainārs Šlesers no partijas “Latvija pirmajā vietā”, Juris Jakovins, Armands Krauze un Andrejs Vilks no “Zaļo un zemnieku savienības”, kā arī Edgars Zelderis no partijas “Progresīvie”.

Kā vēstīts, 18.oktobrī Rīgas Austrumu prokuratūrā tika pieņemts lēmums par Grevcovas saukšanu pie kriminālatbildības par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Persona tiek apsūdzēta par to, ka viņa, būdama 14.Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāte, izpildot Saeimas vēlēšanu likumā noteiktās prasības deputātu kandidātiem, aizpildīja un parakstīja anketu, kurā norādīja apzināti nepatiesas ziņas par savu darbavietu un izglītību. Parakstītos dokumentus viņas partijas priekšsēdētājs, neapzinoties, ka personas parakstītā anketa satur nepatiesas ziņas, iesniedza Centrālajā vēlēšanu komisijā, informē prokuratūra. Tā kā persona atteicās paust savu attieksmi par viņai izvirzīto apsūdzību, 21.oktobrī pieņemts lēmums par krimināllietas nodošanu izskatīšanai Rīgas pilsētas tiesai. Personai piemēroti drošības līdzekļi, kuri nav saistīti ar brīvības atņemšanu, proti, dzīvesvietas maiņas paziņošana un aizliegums izbraukt no valsts. Par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu personu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu no 15 dienām līdz trīs mēnešiem, sabiedrisko darbu no 40 līdz 280 stundām vai naudas sodu līdz 100 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.

Partijas līderis Aleksejs Rosļikovs strādās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā. Rosļikovs politikā ienāca ar partiju “Saskaņa. Lielus panākumus “Saskaņas” rindās Rosļikovam neizdevās sasniegt, jo partiju smagi skāra skandāli Rīgas domē, kas beidzās ar domes atlaišanu. Rosļikova partijas sakarā ir daudz jautājumu par naudas avotiem. KNAB datu bāzē redzams, ka partijai saziedoti vien 13 tūkstoši. Ar  tiem ir par maz, lai  segtu biroja uzturēšanu un vēlēšanu  kampaņas izdevumus. Partijai Rosļikovs nav ziedojis ne centa. Vēl pirms diviem gadiem Rosļikovs deklarācijā norādījis  100 tūkstoš eiro lielas parādsaistības, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Savukārt jaunievēlētā Jekaterina Dorošķeviča strādās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā un Eiropas lietu komisijā. Ņemot vērā, ka deputāte Nadežda Tretjakova paziņojusi par izstāšanos no 14.Saeimas sastāva un deputātes mandāta nolikšanu, viņas vietā parlamentā piekritusi iestāties no politiskās partijas “Stabilitātei! kandidātu saraksta Latgales vēlēšanu apgabalā ievēlētā Jekaterina Dorošķeviča.Viņa dzimusi 1997.gadā, viņa Daugavpils Universitātē apguvusi angļu filoloģiju un strādā par skolotāju Daugavpils Ruģeļu pirmsskolas izglītības iestādē.

Nadežda Tretjakova ieies vēsturē kā vissīsāko laiku nostrādājusī 14.Saeimas deputāte. “Stabilitātei! pārstāve Centrālajai vēlēšanu komisijai norādījusi, ka viņas darba vieta ir  Maltas vidusskolā, bet  Tretjakova strādā Rēzeknes speciālajā pamatskolā par nakts aukli. Divas stundas pēc zvēresta došanas viņa iesniedza Saeimā dokumentu, ka ģimenes apstākļu dēļ mandātu noliek.

Dmitrijs Kovaļenko strādās Ārlietu komisijā un Publisko izdevumu un revīzijas komisijā. Kovaļenko  pirms vairāk nekā desmit gadiem notiesāts par nelikumīgu alkohola glabāšanu un realizāciju. Divās krimināllietās Kovaļenko  sodīts  ar piespiedu darbu. Viņa sieva, arī Saeimas vēlēšanās kandidējusī, bet parlamentā neiekļuvusī Jekaterina Kovaļenko, administratīvi sodīta par tabakas izstrādājumu nelegālu pārdošanu. Arī pats Kovaļenko pirms četriem gadiem saņēmis administratīvu sodu par to, ka Jelgavā tirgojies ar nelegālas izcelsmes cigaretēm. No 2007.gada līdz pagājušajam gadam Kovaļenko nav oficiālu ienākumu, ziņo TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Viktors Pučka strādās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā un un Pieprasījumu komisijā. Bijušais Daugavpils domes deputāts Pučka sociālajā vietnē “Facebook” dalās ar informāciju, kas sakrīt ar Krievijas naratīviem par notikumiem Ukrainā. Piemēram, stāsta, ka ukraiņi  sagrābuši pusi Mariupoles par ķīlniekiem. Dažas nedēļas pēc Krievijas apšaudēm dalās ar Putina bildi, uz kuras rakstīts “Atbalstīsim mūsu līderi!”.  Kā Daugavpils domes deputātu Pučku Valsts valodas centrs 2016.gadā sodīja par latviešu valodas nelietošanu amatam atbilstošā līmenī. Deputātam darbam ir nepieciešama C līmeņa 1.pakāpe. Pučkam tādu zināšanu nebija un domes Finanšu departaments viņam piešķīra 2 300 eiro valodas apguvei. Pirmajā Saeimas sēdē Pučka centās izvairīties no žurnālistiem  un viņa vietā uz visiem jautājumiem  atbildēja Rosļikovs. Tā raisot aizdomas, ka, arī sešus gadus pēc saņemtā soda,  Pučka deputātam nepieciešamajā līmenī  latviski nerunā, ziņo TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Svetlana Čulkova strādās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā un Ilgtspējīgas attīstības komisijā. Čulkova ir aktīva sociālajā  tīklā “Facebook, kur uzstājas pret padomju pieminekļu likvidēšanu un Valsts aizsardzības dienesta izveidi, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”. “Šodien aizejošais parlaments nobalsoja par to, lai noņemtu no dienas kārtības likumprojektu par Valsts aizsardzības dienestu. Tā ir ļoti laba ziņa, jo tad, kad likumprojektu mēģinās atkal atgriezt parlamentā, tad mums būs absolūti godīga situācija, lai tam stātos pretī. Mēs izdarīsim visu, lai tas nekad neieraudzītu “dienas gaismu”,” izteikusies Čulkova.

Jefimijs Klementjevs strādās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā. Kādreizējam Rīgas domes deputātam pašam krimināllietu nav, taču par  fiktīvu nodarbināšanu “Rīgas namu pārvaldniekā” apsūdzēta viņa sieva.

Iļja Ivanovs strādās Ārlietu komisijā un Pieprasījumu komisijā, Igors Judins strādās Juridiskajā komisijā un Nacionālās drošības komisijā, bet Viktorija Pleškāne – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā un Publisko izdevumu un revīzijas komisijā. Savukārt Nataļja Marčenko – Jodko strādās Sociālo un darba lietu komisijā un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

Lasiet arī: Grābekļu horoskops

youtube icon
Abonēt youtube