Foto: UNDP Ukrane/Flickr

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir pārliecināts par vispārējas mobilizācijas nepieciešamību, uzskatot, ka būtu jāiesauc vēl divi miljoni cilvēku, no kuriem aptuveni 300 000 būtu sievietes, ziņo “Telegram” kanāls “Generall SVR”.

Putins, otrdien, 22.novembrī, tiekoties ar varas un militārās jomas pārstāvjiem, pārrunāja ziņas no frontes un līdz ar to arī mobilizāciju un karastāvokļa izsludināšanu. Putinam ziņots, ka sarežģīta situācija ir visā frontes līnijā. Papildus problēmām ar ekipējumu, ieročiem un mobilizēto motivāciju, līdz ar aukstā laika iestāšanos sarežģījumus rada saaukstēšanās, vīrusu un baktēriju slimību straujais pieaugums. Pieaudzis reģistrēto apsaldējumu skaits militārpersonu vidū kaujas zonā, kas ir saistīts ar piegādes problēmām, zāļu trūkumu un spēju nekavējoties sniegt medicīnisko aprūpi.

Radušās situācijas iespaidā Putins paudis pārliecību par vispārējas mobilizācijas nepieciešamību. Tagad, viņaprāt, otrs daļējas mobilizācijas vilnis neko neatrisinās, tas būtu kā “suņa astes griešana pa daļām”. Valsts prezidents pauda viedokli, ka mobilizācija ir nepieciešama un ir tikai jādomā, kā to izsludināt un veikt visefektīvāk, ņemot vērā daļējas mobilizācijas negatīvo pieredzi. Putins uzskata, ka būtu “pietiekami” iesaukt vēl divus miljonus cilvēku, no kuriem aptuveni 300 000 būtu sievietes. Sanāksmes dalībnieki prezidentu atbalstīja bez liela entuziasma. Militārās jomas pārstāvji apliecināja iespēju un gatavību veikt mobilizāciju, sākot ar 2023.gada janvāri, ziņo “Generall SVR”.

Putins dalījās ar Sergeja Kirijenko piedāvāto ideju – mobilizācijas ietvaros lielākoties iesaukt cilvēkus ar ukraiņu izcelsmes uzvārdiem, lai ukraiņi iznīcinātu viens otru. Aizsardzības departamenta pārstāvis sacīja, ka šādu lēmumu “neredzami” īstenot būs sarežģīti un tā izpidlīšanai būs nepieciešami iepriekšēji sagatavošanās darbi. Sanāksmes dalībnieki, tajā skaitā prezidents, atzina par pareizu īstenot “minimālu” mobilizāciju tajās valsts teritorijās, kur daļējas mobilizācijas laikā bija vērojami cilvēku nemieri un protesti.

Tāpat Putins pauda nepieciešamu šoreiz neaprobežoties ar “puspasākumiem”, bet līdz ar mobilizāciju visā valstī vai vismaz lielākajā daļā Krievijas teritorijas izsludināt karastāvokli.

“Generall SVR” ir viens no noslēpumainākajiem “Telegram” kanāliem Krievijā, kas regulāri publicē informāciju par Putinu un viņam tuvāko cilvēku loku. Minētais kanāls arī izplatījis informāciju par Putina nedziedināmajām slimībām. Tiek uzskatīts, ka tas pieder bijušajam Ārējās izlūkošanas dienesta ģenerālim.

Jau ziņots, ka Indonēzijā notikušā G20 samita priekšvakarā viena no starpniekvalstīm saziņā starp Krieviju un Ukrainu nodevusi Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam adresētu “miera līguma” melnrakstu.

Priekšlikums noteica, ka okupētās un jau anektētās valsts dienvidu un austrumu teritorijas tiktu atdotas Ukrainai, tostarp Donbass. Tāpat līgums paredzēja uz septiņiem gadiem iesaldēt jebkādas sarunas attiecībā uz Krimas pussalas statusu, kā arī sarunas par Ukrainas iestāšanos NATO, ziņo Ukrainskaja pravda.

Tāpat piedāvātā vienošanās paredzēja apturēt raķešu uzbrukumus Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai. Tomēr pēc krievu veiktā masveida raķešu uzbrukuma Ukrainas pilsētām tieši samita laikā priekšlikums zaudēja savu aktualitāti.

G20 valstu vadītāji tikās 15. un 16.novembrī Indonēzijas salā Bali. Tajā pašā laikā ilgu laiku nebija zināms, vai uz samitu ieradīsies Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Vēlāk izrādījās, ka Krievijas delegāciju vadīs ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Lasiet arī: Sludinātājs Jencītis strādās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā

Turklāt 16.novembrī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka saņēmis signālus no Krievijas prezidenta par gatavību miera sarunām. Ukrainas valsts vadītājs piedāvāja publisku sarunu formu, taču Maskava atbildēja, ka tā nenotiekot, vēsta Unian.

Kopš 24.februāra, kad agri no rīta Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, dzīvību zaudējuši aptuveni 85  000 krievu karavīru, vairāk nekā 10 000 Ukrainas karavīru un 437 bērni.  Kara dēļ dati nav pārbaudāmi.

youtube icon
Abonēt youtube