Foto: Ana Pollard/Flickr

Krievijas uzņēmums Gazprom draud samazināt gāzes plūsmu uz Eiropu caur Ukrainu, ziņo Bloomberg, norādot, ka piegāžu samazināšana var notikt jau nākamnedēļ.

Ukrainas maršruts ir pēdējais atlikušais cauruļvads, pa kuru Krievijas gāze tiek nogādāta uz Rietumeiropu.

Gazprom brīdinājis, ka no 28.novembra ierobežos tranzīta apjomus atbilstoši tam gāzes apjomam, kas nav nonācis pie patērētājiem Moldovā. Šis maršruts tiek izmantots arī piegādēm uz Eiropu.

Eiropā pastāv bažas, ka Moldovas jautājums varētu būt sākums pilnīgai piegāžu apturēšanai. Pat tad, ja gāzes krājumi ir lielāki nekā parasti, nodrošinot nelielu buferi, ziema bez Krievijas gāzes kļūs par problēmu Eiropai.

Bloomberg vēsta, ka pēc Gazprom aprēķiniem, šobrīd Ukraina ir uzkrājusi 52,52 miljonus kubikmetru Moldovai paredzētās gāzes. Ja šī nelīdzsvarotība saglabāsies, Gazprom no 28.novembra plkst.10:00 sāks samazināt gāzes piegādes Ukrainai. Pašlaik Gazprom caur Ukrainu uz Eiropu nosūta aptuveni 43 miljonus kubikmetru gāzes dienā.

Gazprom 1.oktobrī par 30% samazināja gāzes piegādi Moldovai. Toreiz premjerministra vietnieks Andrejs Spinu sacīja, ka piegādes tiek samazinātas tehnisku problēmu dēļ, un Kišiņeva lūgs tās palielināt. Turklāt viņš sacīja, ka Moldovai pieder aptuveni 53,5 miljoni kubikmetru gāzes pazemes krātuvēs Ukrainā un Rumānijā. 3.novembrī Moldova pirmo reizi importēja gāzi pēc apgrieztās shēmas. Energocom nopirka 5,6 miljonus kubikmetru gāzes, importējot to caur pieslēguma punktu Slovākijā.

Lasiet arī: Sludinātājs Jencītis strādās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā

Gazprom 22.novembrī paziņoja, ka it kā konstatē gāzes uzkrāšanos Ukrainā, kas tiek piegādāta patērētājiem Moldovā, un draudēja samazināt gāzes piegāžu apjomu Kišiņevai. Savukārt GTS Operator of Ukraine noliedza apsūdzības Moldovai paredzētās gāzes zādzībā.

Moldova 23.novembrī atspēkoja Gazprom izvirzītās apsūdzības Ukrainai gāzes zagšanā.

Saistītās tēmas: EiropaGāzeGazprommoldovaUkraina

youtube icon
Abonēt youtube